5 Ocak 2011 Çarşamba

Bobo Çıkmazı


Kaç gündür yazacağım ama ortalığın biraz yatışmasını beklediğim için yazmadım, üç Portekizli transferi taraftarımızı oldukça memnun etti, o arada da çıkıp insanların keyfini kaçırmak istemedim.

Elimizdekinin kıymetini millet olarak da, klüp olarak da, bireysel şahıs olarak da bilmiyoruz, özellikle eğer elimize yeni bir oyuncak aldıysak daha eskisi her zaman kenara atılır, suratına uzun bir süre bakılmaz, sonuçta yeni oyuncak daha jelatinden yeni çıkmış karşınızda tüm ihtişamıyla durmaktadır. Ne zaman o yeni oyuncak eskir yada bozulur o zaman o eski oyuncağı aramaya başlarız, bulursak ne mutlu bize ama bulamazsak içlenir hatta arkasından ağlarız..

Yapılan son transferlerle taraftar kendinden geçti, hangi kanala baksak, hangi gazeteyi açsak, hangi sözlüğe girsek karşımıza üçü bir arada Portekizliler çıkıyor, belki de böyle olması gerektiği için böyle oluyordur ama ben bu transferlerin bu kadar abartılmaması gerektiğini, daha çok klübün yapmadıklarını göz önüne almamamız gerektiğini düşünüyorum.

Bobo diye bir adam var elimizde, bu adam tartışmasız son 5 yılın kağıt üzerinde de sahada da en başarılı 3 futbolcusundan birisi, takımın Üzülmez ve Toramandan sonra en kıdemlisi, en golcüsü, satsanız para yapacak tek futbolcusu(bu sene hariç), derbilerde yıllardır sinen takımın aksine skora tek itiraz eden adamı, avrupada sizi en azından bir yerlere taşımış futbolcusu, en basiti ülkede hali hazırda en iyi forvet. Bu en iyi forvet derken sadece yetenek olarak algılanmasın, aynı zamanda yaş olarak, vadettiği gelecek olarak, Türk pasaportunu alma ihtimali olarak ve uyum olarak Bobo bu ülkenin bana ve bir çok otoriteye göre tartışmasız en forvetidir.

Peki ''avrupanın yıldızı'' Beşiktaş'ın yönetimi Bobo'nun sözleşmesi için ne tür bir politika izliyor, benim izlediğim ve okuduğum kadarıyla yönetimimiz Bobo hakkında hiç bir şey yapmıyor, muhtemelen menajerine bir rakam iletildi ve menajeri bu rakamı haklı yada haksız olarak beğenmedi ve görüşmelerde orada bitti.

Sizin başkanınız ne diyor bu konuda ''biz vallahi Bobo'nun sözleşmesini uzatmak için bir şey yapmıyoruz, Bobo gelecek antremanlara çıkacak, sezon sonunda da oturup konuşacağız, ama şunu unutmayalım ki Bobo'nun Bobo olmasında bizim de çok emeklerimiz var'' diyor.. Futbolda üzülerek de olsa vefanın, duyguların, armanın, bayrak adamın, boş mukavelelerin döneminin bittiğini sayın Başkanımıza hatırlatmak isterim, aslında başkan bunu benden daha iyi biliyor, bunu da yaptığı yeni transferlerden anlıyoruz, ama başkan işine gelmeyince Bobo'ya sen bizim evladımızsın gel imzayı at demekten de geri kalmıyor, Nobre'nin 2.150 milyon euro, Nihat'ın 2.5 milyon euro aldığı ortamda Beşiktaş'ın evladı Bobo bu sezon 1.750 milyon euroya oynadı, ikisinin yaptığının 3 katını da tek başına yaptı, istediğiniz kadar onlar alıyorsa hatadır Bobo o kadar etmez deyin, bu adamın da bir karısı, çocukları, ailesi, çevresi var, bu para mevzuları her zaman adamın sosyal hayatında konu oluyor, mevzusu açılıyor, hiç olmadı kıskançlık olur, ben onlardan kötü müyüm diye düşünür, onların ikisinin yaşına bakar yine işin içinden çıkamaz..

Daha yeni transferlerden bahsetmedim bile. Bobo bugün avrupada Almeida'nın daha üst klasında bir forvettir, Avrupa vitrinine çıkmış ve orada ciddi talipleri olmuş bir futbolcudur, Beşiktaş'ı bu zamana kadar terk etmemesinin tek nedeni yönetimin Bobo'yu tok satıcı olarak satmak istemesidir, zamanında Bobo İspanya'dan, Fransa'dan olan taliplerine imzayı atsaydı biz bugün Ribery'i izlediğimiz gibi Bobo'yuda o klasmandaki bir takımda izleyip iç çekiyorduk. Bu yeni transferlerin aldığı paraları göz önüne aldığınızda Bobo'nun parası çerez parası olarak kalıyor.

Konuyu gittikçe basitleştirmek istiyorum, Bobo kalitesinde, o yaşta bir futbolcu almak isteseniz bonservisi kaç para eder diye düşündünüz mü? En azında 7-8 milyon euro yapar, peki biz Almeida'lara, Nobre'lere, Nihat'lara hatta Ferrari'lere milyon euroları saçarken neden Bobo gibi bir adama kapıyı gösteririz? Beşiktaş serbest bıraktığı anda bu adamı Galatasaray'ın alacağını akıllı taraftar ön görebiliyorken bizim yönetimimiz nasıl bu kadar umursamaz davranabilir?

Bugün büyük bir Beşiktaşlı kesim Bobo'nun sözleşmesinin biteceğini bile bile hala yeni transferler gelince şampiyon olmuş kadar sevinebiliyor, sevinç naraları atıyor, arada geçen Bobo gitti gidiyor söylemi umrunda bile olmuyor, ben Başkanın Lig tv de katıldığı programı izlediğimde Bobo hakkındaki söylemlerinde şoke oldum, adam resmen giderse gider diyor ve bu kimsenin umurunda bile değil, ne de olsa yeni oyuncaklarımız geldi, şimdi onlarla oynayacağız, onlar eskiyince yenilerini alacağız, ne zaman yenilerini alacak paramıza kalmaz işte o zaman ya Bobo vardı bir tane ona ne oldu diye bir birimize sorarız.

12 yorum:

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Bobo Almeida'nin bir ust klasi demissin, Almeida'yi Mourinho istedi, farkinda misin?

Bobo takimin en golcusu olabilir, ama bana gore biraz overrated bir oyuncudur. Biz onun sahadan silinip kayboldugu, pasiflestigi maclari da biliriz. Kesinlikle guclu ve yirtici bir forvet degil.

Sahip cikma konusuna gelince, cikan haberlere gore Schuster Bobo'nun ustunu cizmis, ancak yonetim Bobo'ya sahip cikarak Schuster'i ikna etmis ve kamp kadrosuna alinmasini saglamis.

Menajeri Figer'in nasil biri oldugunu biliyoruz, fiyat yukseltmek icin "Galatasaray'la anlasti" diye haberler cikartti. Bobo icin "En zor zamanlarimizda bizi zor durumda birakti, beni hayal kirikligina ugratti" diyen Schuster'e simdi kim haksiz diyebilir?

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Almeida'yi her zaman Bobo'ya tercih ederim diye de bir ekleme yapayim. Ozellikle Turkiye ligi gibi kazma stoperlerin oldugu, fiziksel itis kakisa dayali savunma yapilan bir ligde boyle oyuncular cok is yapar. Mesela Avrupa'da dogru duzgun piyasasi olmayan Makukula gelir burada 20 gol atar falan...Iste Almeida da Makukula'nin daha kalitelisi.

Unknown dedi ki...

Mourinho'nun Almeida'yı istemesi onu Bobo'dan daha iyi futbolcu yapmıyor.

Benim yazıda anlatmak istediğim nokta zaten Bobo'nun Almeida'dan iyi futbolcu olduğu değil dış transferde yapılan pozitif hamlelerin klüp içersinde her şeyi güllük gülistanlık yapmasıydı.

Basına artık gerektiği kadar inanmıyorum özellikle Schuster öyle demiş, Başkan dudağını büzmüş gibi haberlere.

Figer'in adı çıkmış bir kere, tamam adam bizi zamanında iyi kazıkladı fakat bu işin ortası bulunabilir.

Schusterin Bobo'ya ihtiyacımız olduğunda o burada değildi demecine gelince, Bobo sezon başında takımdaydı sonra sakatlandı ameliyat olmak için brezilyaya gitti, sakat adamı Schuster burada ne yapacak veya Bobo sakat değilde keyfi bir şekilde Brezilya'ya gittiyse biz bugüne kadar yönetim tarafından uyutulduk, o zaman tartışma çok dallanır budaklanır. Ben bu demece de inanmıyorum.

Sonuç olarak Bobo gidince ondan daha kalitelisini bulamayacağımızı bulsak bile çok ağır meblağlar karşılığında olacağını düşündüğüm için ben Bobo'nun takımda tutulması taraftarıyım. Üstüne Bobo seneye türk statüsünde oynarsa kimse şaşırmaz.

fabianernst dedi ki...

bobunun yasa gereği başvuruyu yapması ve 5 sene sonra turk olması en iyi ihtimal.medya da bilgi kirliliği malesef bize de sirayet ediyor bobo en erken 2015 de turk olur.geçmiş senelrdeki verson nobre marco ornekleri bitti çunku 2008 de yeni duzenlmeyle buna geçildi .medya sağolsun bundan haber iolduğu halde kamuoyuna bunu bilmıyormuş gib haber yapıyor. bobo turk olucak mı olması imkansız

ozzie dedi ki...

@ asvalttaicenler

"Schusterin Bobo'ya ihtiyacımız olduğunda o burada değildi demecine gelince" demissin. Schuster boyle bir demec vermedi. Sadece guzel medyamizin kaynak gostermeden verdigi bir haber bu. Bobo en nihayetinde kamp kadrosunda. Boyle bir "demeci" gectim, yonetimle Schuster arasinda Bobo'nun kampa alinip alinmamasi konusunda tek kelime konusulmamis olmamasi, bunun tamamen iskembeden atilmis olmasi ihtimali de var. Hatirlatayim dedim.

Quaresma'nin her gun Fanatik'e ozel roportaj vermedigini cok sukur ogrendik de nedense Schuster'in soyledigi iddia edilen laflarin sallamasyon olup olmadigini asla sorgulamiyoruz.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

@ozzie

asvalttaicenler zaten "bu demece inanmiyorum demis.

@asvalttaicenler

Ben Bobo gitsin demiyorum ki zaten, Bobo takimda kalsin tabi ki, sonucta tek forvetle 3 kulvari birden goturemezsin, elinde en az iki iyi golcu olmali. Benim itirazim Bobo Almeida'dan daha iyidir iddiasiydi. Bobo malesef cok istikrarli bir oyuncu degil, inisli cikisli grafikleri oldu hep. Bi de ustune bu menajeri Figer'in yaptiklari sinirlendirdi beni. Ondan sonra Almeida gelince yelkenleri suya indirdiler, tipis tipis kampa katilacak simdi.

Dedigim gibi Almeida Turkiye ligi icin cok daha uygun bir oyuncu tipidir. Avrupa ligi icin Schuster'in yenilerden hangisini secip oynatacagi henuz belli degil, olur da Almeida disarida kalirsa Bobo'ya Avrupa'da mutlaka ihtiyacimiz olacaktir.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Mourinho'nun Almeida'yi istemesine deginmem ise su yazdiklarin icindi:

"Avrupa vitrinine çıkmış ve orada ciddi talipleri olmuş bir futbolcudur, Beşiktaş'ı bu zamana kadar terk etmemesinin tek nedeni yönetimin Bobo'yu tok satıcı olarak satmak istemesidir, zamanında Bobo İspanya'dan, Fransa'dan olan taliplerine imzayı atsaydı biz bugün Ribery'i izlediğimiz gibi Bobo'yuda o klasmandaki bir takımda izleyip iç çekiyorduk."

Kriter buysa Almeida da Real Madrid'de oynayacakti. Bunu demek istedim.

yilmaz dedi ki...

morinho'nun almeida'yı istemesi çok doğal. Bu adam vatandaşlarını yanına almayı seviyor. chelsea'ye gittiğinde carvalho ve fereria'yı götürdü intere gitti 18 m€'ya quaresmayı götürdü. carvalho'yu real'e de götürdü. Ayrıca almeida beşiktaştan her sezon 10-15 fazla avrupa maçı oynayan werder'in oyuncusu bobo'dan daha fazla dikkat çekmesi normal.

Ömer Üründül yorumlarıyla bobo'nun yetersiz bir forvet olduğunu düşünüyor bizim taraftarlarımız. Ama şunu unutmayın bobo beşiktaş'da değilde almeria'da ne biliyim genoa'da başlasaydı avrupa kariyerine brezilyanın direkt oyuncusu olurdu.

ozzie dedi ki...

@ asvalttaicenler

Yazdiklarini bi daha okudum da "oha" denim kendime. Gozlerimle degil de baska bi tarafimla okumusum ilk sefer. O yuzden yukardaki yorumumu yok say ve kusuruma bakma. Erken bunamadan midir, Ridvan yuzunden Schuster'e abananlara dellendigimdien midir bilemedim ama oldu bi kere...

Unknown dedi ki...

@ozzie
sorun degil, bana da oyle oluyor arada.

Ben Bobo'nun gitmemesini cok ustun bir forvet oldugu icin istemiyorum, benim argumanim Bobo bu takimdan sozlesmesi serbest kalip gittigi gun bizim bir forvet transferi yapmamaiz gerekecek sanirim burada herkes benimle hem fikir.

forvet transferi yerli kesinlikle olmamaz, Sercan'in bonservisi 10 milyon euro bu ulkede, buyuk ihtimal yonetim yabancilara yonelecek, papaz da her zaman pilav yemiyor bonservissiz oyuncu bulmak sezon sonunda zor, bulsak bile baskanin gecen gun NTV de dedigi gibi astronomik miktarda imza bedeli istenecek, bonservissiz oyuncu da bulamadik iste o zaman bir forvetin bize maliyeti maasi, bonservisi ile ilk senesinde en az 10 milyon euro olacak...

Simdi bu ortamda Bobo'nun gidisine goz yummak bana hic dogru gelmiyor, ustune Bobo'nun serbest kalirsa Turkliye'den bir takima transfer olacagini biliyorum.

Bu yeni turk vatandasligi konusunda gercekten bir bilgi kirliligi var bu sadece medyada degil ayni sekilde hukuksal alanda da mevcut. Bu yaz sanirim Fenerbahceliydi, yabanci bir basketbolcu dunya kupasinda milli takimda oynatilmak icin apar topar turk yapildi, o adam 3 seneden beri Turkiye'de yasiyordu diye hatirliyorum, ayni sekilde Yattara 5 sene once basvurmadi vatandasliga ama bu sezon vatandasligi aldi.

Bobo'da cok guzel milli takima hizmet edebilecek bir oyuncu, bana kalirsa yonetim bastirir, Abdul Kadir Aksu devreye sokulursa bizim is olur.. Bu isler boyle.

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Abdulkadir Aksu-Murat Aksu bundan sonra Demiroren yonetimine destek verecek seyler yapmaz.

Unknown dedi ki...

Ekrem M.Sc
Bu ülkede gerçek taraftardan başka klup, arma sevenin olduğuna inanmıyorum, ülkede çıkar seviliyor, rant seviliyor, para zaten en çok sevilen biricik aşk.. o yüzden parasını bastırınca kimse kimseye ya benim oğlum başkan olamadı falan filan demez paşalar gibi yardımcı olurlar, bu doğru mu köküne kadar yanlış, ama düzen bu maalesef.