15 Ekim 2010 Cuma

Beşiktaş Rotasyon Algoritması

Rotasyon kelimesiyle Beşiktaşlılar olarak tanışmamızın geçmişi çok uzun bir zamana dayanmıyor. Mustafa Denizli ile başladı bu dönem ve onun zamanında kritik maçlarda yaptığı değişikliklerle “Mustafa Denizl Tavşanları” olarak hafızalara kazındı daha çok… Bu tavşanlardan çoğu kişinin hazzetmediğini söylersek yanlış olmaz sanırım. Bu sene Schuster’in yaptığı rotasyon ise “Şampiyonluğun Anahtarı” ismiyle sahne alıyor şu sıralar. Ben de okurlara kadromuzda yer alan oyuncuların mevkilerine göre oynama önceliklerini sıralayarak bir nevi gelecek maçlar için taraftarın ilk 11 tahmini yapmasını kolaylaştırmayı amaçladım. Malum rotasyon sık olunca ilk 11’i tahmin etmek de kolay olmuyor. Tabi bu listeyi yaparken kadroya girme sırasını mevcut performanslara göre yaptığımı da belirteyim.


Kaleciler: Hakan Arıkan > Cenk Gönen > Rüştü Reçber

Kaleci mevkiinde bizim her daim tartışan ismimiz Hakan Arıkan. Ancak Fenerbahçe maçında gördüğümüz üzere Schuster genelde -her ne kadar Cenk ile başlasa da- tecrübeye önem veren bir hoca. Her ne kadar yan toplarda eksiği bulunsa da Hakan Arıkan şu anda bir numaralı kalecimiz konumunda… Zaten bu mevkinin kadrodaki en sıkıntısız mevki olduğunu söylersek yanlış olmaz. Hatta ligdeki en iyi kaleci topluluğu bile diyebiliriz.

Sol Bek: İbrahim Üzülmez > İsmail Köybaşı > Ersan Gülüm

10 senelik tabloya bakıldığında bu sıralamanın bir numaralı isminin değişmediğini görüyoruz. Açıkçası İsmail transferini duyduğumda çok sevinmiştim. Ancak, hücumdan gelme bir bek olarak zaten İsmail’in daha ilk yılında İbrahim’i kesmesi beklenemezdi. Ersan’ı henüz sol bek mevkiinde izlemedik, kaldı ki bu iki isim ciddi sakatlık geçirmediği sürece de izlemeyiz zaten.

Stoper: Tomas Zapotocny/İbrahim Toraman > İbrahim Toraman/Matteo Ferrari > Tomas Zapotocny/Matteo Ferrari (Herhangi biri sakatlandığında Ersan Gülüm)

Stoperleri ikili olarak değerlendirmekte fayda var. Bundan üç ay önce kime sorsanız gönderileceklerin ilk başında gelen adam, bu senenin banko oyuncusu oldu. Hatta ve hatta Sivok sakatlanmasaydı bile gidecek isim o değil, Ferrari olacaktı büyük ihtimal. Sezon başında bir de Toraman’ın sakatlanmasıyla, yabancı sınırlaması derdi olmadığı sürece Zapo ve Ferrari’den oluştu. Bu dert ortaya çıktığında da, buradan feragat edilmesi gerekirse devreye Ersan girecek.

Sağ Bek: Ekrem Dağ > Erhan Güven > Roberto Hilbert > Rıdvan Şimşek > İbrahim Toraman > İbrahim Üzülmez

Bu sene sakatlık konusunda en çok çektiğimiz mevki sanırım burası oldu. Listeye yazılanlardan ilk üç isimden dönmeye yakın olan, en ağır sakatlığı geçiren Rıdvan Şimşek. Manisa maçıyla da ilk 18’de çıkma ihtimali bile sevindirici. Ancak direk ilk 11 çıkar mı, onu bilemiyorum henüz. Bu sakatlıklardan sonra sağ kanat diye aldığımız Hilbert, sağ beke geçti ve pek sırıttığını söyleyemeyiz. Bu üçlü tam olarak iyileşmeyene kadar da böyle süreceği kesin gibi görünüyor. Geçtiğimiz sezonda Mustafa Denizli, Toraman’ı değerlendiriyordu bu mevkide ancak Schuster’in böyle bir düşüncesini göremedik şu ana kadar.

Defansif Orta Saha: Fabian Ernst > Mehmet Aurelio > Necip Uysal > Michael Fink

Buradaki isimler genelde çifter çifter oynuyor, hatta Manisa maçında üçü birden oynadı. Ancak Quaresma’nın yokluğunda Ankaragücü maçında örneğin, Necip’i sola yakın bir orta saha oyuncusu gibi izlemiştik. Manisa maçında da böyle bir hamle bekliyorum ben açıkçası. Buradaki derinlik konusuna geldiğimizde, Aurelio’nun sakatlığı ile Fink’e ilk 11 yolunun açılması muhtemel. Ancak UEFA listesinde yok diye biliyorum ben; bu yüzden sadece lig ve kupada süre alacak ne yazık ki…

Ofansif Orta Saha: Guti > Tabata > Nihat > Onur Bayramoğlu

Guti’nin yokluğunda onun mevkisinde Tabata’nın oynaması muhtemel. Tabata sağda da değerlendirilen bir isim ancak Guti’nin olmadığı zamanlar büyük ihtimalle sürekli Guti’yi yedekleyecek isim o olacaktır. Ancak, Nihat’ın bu mevkide oynadığı bir iki maç mevcut. Üçüncü isim olarak o yüzden Onur’dan önce Nihat’ı yazdım. Hatta bu değişiklik, Tabata’nın 4-3-3’te Guti’nin Ankaragücü maçında oynadığı gibi oynamasıyla Manisa maçında olabilir.

Sağ Hücum: Hilbert / Tabata / Nihat / Holosko

Bu mevkiye kanattan çok hücum desek daha doğru olur gibi… Burada alternatif çok, ancak önem sıralaması diye bir şeyin yapılamayacağı bir mevki burası. Burada alternatifimiz bol da olsa, süreklilik sıkıntımız var ne yazık ki… Buradan verim alamıyoruz, maç sırasında oynayan oyuncular içinde Quaresma ile uyum içinde kanat değiştirebilen bir adam göremedim şu ana kadar.

Sol Hücum: Quaresma > Holosko > İsmail Köybaşı

Quaresma’dan yoksun oynadığımız maçlarda Schuster’in tercihi Holosko’dan yana oldu. Rapid Wien maçında iyi sarkmalar yaptı defans arkasına… Ancak, attığı golden çok, kaçırdığı ve pas vermeyerek harcadıkları ile ön plana çıktı. Trabzon maçında da pek bir varlık gösteremedi. Bana kalırsa Tello’nun kalması hem burayı rahatlatırdı, hem de Quaresma ile aynı anda sahada olabilirlerdi. Çünkü maç sırasında kanat değiştirmeye aşina bir oyuncu idi Tello. Sağ ve solu uyum içinde götürebileceklerini düşünüyordum açıkçası… İsmail henüz burada hiç düşünülmedi ancak, sezon boyunca bu mevkide en azından bir 4-5 maç çıkaracağını düşünüyorum.


İleri Uç: Bobo > Nobre > Fatih Tekke > Nihat

Bobo sakatlanmadığı sürece ileri ucu domine etmesi gereken isim. İkili oynadığımız takdirde yanına diğer oyuncular girip çıkabilir. Ancak, değişmemesi gereken tek oyuncu o olmalı. Fakat ligde şu an süre bazında en fazla görev alan isim Nobre. Taktiğe ve yabancı sınırlamasına göre değişim gösteren bir mevki burası da… Ayrıca Nihat’ın da buranın bir alternatifi olarak görülmesi gerekiyor bence…

Neticede bu rotasyon dizilişe göre oyuncu havuzundan oyuncu seçiyor kendine… İçerde oynadığımız son iki maçta da Quaresma ve Guti’yi bir arada izleyemedik ne yazık ki… Son Ankaragücü maçında Quaresma’nın yokluğunda (Necip’in sol orta saha gibi oynadığı) ve Guti’nin yokluğunda oynanan 4-3-3 taktiğinin bir benzerini göreceğimizi düşünüyorum bu Manisa maçında da… Ve oluşturduğum havuzdan Manisa maçı kadrosu tahmini yaparak yazımı bitiriyorum.

Yabancı sıkıntısı olmadığı için Fink eğer oynayabilecek durumdaysa bu maç orta üçlüde ilk 11’da başlar diye düşünüyorum. Böylece Tabata’da ileri uçta görev almış olacak. Bu taktik ve oyuncu değişimlerinde ilk 11 tahmin etmek gerçekten çok güç. Yorum kısmında ilk 11 tahminlerinizi bekliyorum.


6 yorum:

Unknown dedi ki...

Ben 11 tahmini yapmak degilde kafamdaki ideal 11 i yazmak istiyorum.

---------cenk--------------

toraman-ferrari-zapo-ismail

----------ernst-----------

-----guti--------necip----

Ali Kucik------------quaresma

------------BOBO------------

enfer dedi ki...

hakan
hilbert-toraman-zapo-ibo
ernst-necip-tabata
holosko-bobo-nobre

bence yine bu 11 le cıkarız ama gönül ister ki bi onur, ali küçik oynası yıldızlaşsın, ayrıca yine bi isteğim daha var her ne kadar cok sans bulup degerlendirememiş olsada ben Nihat oynasın isterim. neyse bu işleri Schuster amca daha iyi bilir ve cesur bi adam görüntüsü de var belki sürprizler olabilir. Fink in oynayacagını dusunmuyorum ne yazıkki.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Erhan Guven sag bek rotasyonundan neredeyse tamamen cikmis durumda bence su an.

0. Tekil Şahıs dedi ki...

rıdvan'ın dönmesi, ikinci yarıda da sivok'un dönüp toraman'ın sağa kaydırılma ihtimal,ni göz önünde bulundurarak erhan güven bence ufaktan elden de çıkarılmalı.


ben de 11 tahmini yerine içimden geçen 11'i yazayım.

----------hakan----------
rıdvan-toraman-zapo-ismail
----------ernst----------
------guti----necip------
nihat-------------quaresma
-----------bobo----------

The Eagle Abroad dedi ki...

Cenk
Hilbert, zapo, toraman, uzulmez
Necip, ernst, tabata
Holosko,Bobo, nobre

Bu ilk 11 tahminimdi.

Cenk,
Ridvan, sivok, ferrari, ismail
Necip, ernst,
Guti,
Q7, bobo, nobre.



Bu da ideal 11im...

EnisteKolaKoy dedi ki...

ilk 11 zapo-ferrari disinda tutturduk :) su an staddan bildiriyorum, maca 10dk var ve tribunler dikkat cekecek kadar bos su an. Guti ve q7 olmayinca, bu fiyatlara bilet satamayacagini anlamistir umarim.