7 Şubat 2011 Pazartesi

Yeni Stad Projemiz

Besiktas'in ornek stad projesini izlemek icin tiklayin

Yukardaki videoyu ilk defa izleyince hafiften bir coşuyorsunuz, Dev bir kartal Dolmabahçe simalarında önce havada gövde gösterisi yapıyor, sonra hafifçe stada doğru süzülmeye başlıyor ve Inönü Stadına konup stadı kanatları altına alıyor.. Esas sorun kartal şovunu bitirdikten sonra başlıyor zaten.. Söze girmeden önce şunu söylemek istiyorum yönetimimizin bir kaç yıldır her ürüne, formaya, eşofmana, bebek tulumuna, şapkaya kartal basması beni resmen kartaldan soğutacak raddeye getirdi, her şey tadında bırakılmalı, bu biraz Beşiktaşlı duruşunun dillere pelesenk edilmei gibi oldu...

Yeni stadımızı yapmak için yaklaşık 10 yıldır anıtlar kurulundan çıkacak olumlu kararı bekliyoruz, bu kadar uzun süre beklememizin nedeni Anıtlar kurulunun Beşiktaş Jimnastik kulübünün stadı yaparken bölgenin tarihi dokusuna zarar vermeyeceğinden emin olmak istemesinden kaynaklanıyor.. Çünkü stadımızın bulunduğu yer bir nevi Istanbul'un kalbi, en çok turist çeken bölgesi, dışardan bir misafiriniz geldiğinde muhakkak götüreceğiniz mekanların başında geleni..

Biz Beşiktaşlılar olarak yıllardır övünürüz ya hep dünyanın en güzel stadı bizim diye, hatta bunu sadece biz değil Ingilizler de, Italyanlar da dile getirmekten çekinmezler.. Bunun nedeni stadın kolonlarının estetik güzelliği, içinin konforu ya da olağanüstü bir teknolojiye sahip olması değil sadece stadın bulunduğu bölgenin yer yüzündeki en güzel manzalardan birisine sahip olması ve tarihi dokunun tam göbeğinde yer almasıdır..
Bu sebeplerden dolayı biz yıllarca stadımızı yıkıp yenisini yapmak için bekletildik, hatta stadımızın duvarına bir çivi çakmadan önce bile gidip gerekli mercilerden izin aldık.. Son konuşulanlara göre stadın eski açık tribünü eskiden olduğu gibi alçak bırakılacak, 100 metre yukarısı ile ilgili her hangi bir yaptırım olmayacak (belirli bir yüksekliği geçmemek kadıyla) en azından ben şuana kadar öyle bir haber okumadım, bunların ışığında çıkarttığım anlam şu; eski açığın tribünün yükseliği tarihi dokuya zarar vermemesi için alçak bırakılacak, yeni açık tribün tarafının ne hali varsa görsün, tarihi bölge stadın denize bakan yeri, arka tarafta kalan yeni açık kısmına canınız ne istiyorsa yapabilirsiniz, aynı arkasındaki çirkin otel gibi..


Eğer biz her ortamda Beşiktaş "farklı" diyorsak, dünyanın en güzel stadı lokasyonundan dolayı bizim diyorsak, eşi benzeri olmayan bir taraftarız biz diyorsak, dünyanın en güzel şehrinin en güzel yerinde bir stad yükselecekse bu stad dünyanın en özenilerek, düşünülerek yapılması gereken stadı olacaktır, olmalıdır.. Nasıl daha önce nükleere karşı durduysak, sahillerimiz yok olmasın dediysek, Hrant Dink'i Kardeşimiz gibi gördüysek, duyarlı bir taraftar topluluğu olduysak şimdi de önce Istanbulum'uzun sonra semtimiz Beşiktaşın değerlerinin, yapısının tarihi dokusunun kendi kulübümüz tarafından mahvedilmesine kayıtsız kalamayız..

Ben kişilik itibariyle eski yapıları simdikilerinden daha çok seven birsiyim, hiç bir zaman anlam veremedim o güzelim eski estetik yapıları inşaa etmeyi bırakıp nasıl olurda bu kadar çirkin yapılar inşaa edildiğine.. Sanki birisi 2. dünya savaşından sonra çıkıp bir yasa koymuş artık eskisi gibi sanat eseri yapılar inşaa edilmeyecek sadece yüksek kocaman etrafı camlarla çevrili çirkin binalar dikilecek diye. Insanlar da o eski yapıları görebilmek için dünya kadar para harcayıp, Prag'a, Venedik'e, Romaya, Barcelona'ya gidiyor, o binalara bakıp iç çekiyor, bazısı keşke o dönem yaşasaydım diyor, fotoğraflar çekiliyor, eski binaların arasında hayran hayran saatlerce yorulmadan gezilip o eski dönemin kokusu bünyeye çekiliyor.. Komik. Ilkel dönemde yapabildiğimiz yapılara bakıp şuanda yapamadığımız için o eski binalara kıskanarak bakmamız gerçekten komik..


Oradan Beşiktaşın yeni projesine bakarsak çok daha komik.. Sen yıllarca tarihi dokuya zarar vermemek için anıtlar kurulunun kapısında bekle, izni alır almaz çıkardığın proje Disney Land'e benzesin, hem Istanbul'un kalbinde, hem en çok turist çektiğin çevrede hem güzelim çınarlı yoldaki eski duvarların yanında, Dolmabahce sarayının komşusu, Itu'nun eski kasvetli duvarlarını arkasında modern panayıra benzer bir şey yapıp "ben buradayım diye bağır". Bir kere bu janjanlı yapı Beşiktaş'ın yapısına kimyasına uygun değil. Gümüşsuyundan aşağı doğru inerken çam ağaçlarının tepesinde duran koca kafalı bir kartal... Maçka parkında sevgilinle otururken tepende dev gibi gözlerini sana doğru doğrultmuş dev bir kuş.. Çınarlı yoldan stada doğru "sen her geçe benim efkarım" diye tempo tutarken yolun sonu amerikan fimlerinden fırlamış gibi duran kartal maskotlu bir stad...


Eğer çok kartala hayransanız, eski yıldızlarına sahip çıkan vefalı bir kulüpseniz, yaratıcı bir stadyum yapacaksanız, tarihi dokunun yapısına zarar vermek istemiyorsanız, stada turist çekecekseniz o stadı alçıyla aynı eski dönemlerdeki muhteşem yapılar gibi inşaa eder kartalın kabartmalarını stadın duvarlarına işler, eski efsane futbolcularınızın, başkanlarınızın yüzlerini duvarlarda kabartıp, tüm dünyaya iste Beşiktaşın eşsiz antik modern stadı (arenası) diye lütfedersiniz.. Işte o zaman dünyanın tüm dikkatini çeker onlara biz "farklıyız, özeliz" mesajının en anlamlısını özelini verirsiniz, işte o zaman esas stadın içine müze yapıp biz asırlık bir deviz diyebilirsiniz, dünyadaki elit tabakanında, sanata değer verenin de, yeşilcilerin de, en normal futbol severin de dikkatini çekip Beşiktaşın ne kadar özel bir kulüp oldunu ele güne gösterir bir devrim başlatırsınız. Işte o zaman dünyanın en güzel stadı bizim diyebilirsiniz. Belki de en önemlisi Istanbul'a ve semtiniz Beşiktaş'a saygınızı vefanızı en güzel şekilde göstermiş olursunuz..

19 yorum:

sampi dedi ki...

Yeni projeyi rezalet buldum. Gagaya kaleci degajlarinin carpmasini bir kenara biraktim yazlari uzun yasayan bir sehrin siyah renkli tribun yapmasini anlamakta gucluk cekiyorum. Agustosta 45 derece olur o tribun.

Senin dedigin turde yeni binalar yapilamiyor cunku:
1) onu yapacak ustalar artik yok.
2) emek cok pahali, onun yerine prefabrik tek tip metal panel + struktur tercih ediliyor. Oyma isleme falan bitti artik malesef.

Unknown dedi ki...

@sampi
eminim ki eski oymali yapilar cok daha pahaliya mal oluyordur fakat eger biz dunyanin en guzel yerine sacma sapan bir stad yaparsak sekil A da oldugu gibi henm Istanbu'a yazik, hem tarftara yazik hem de anitlar kurulunun sabrina...

O oymali islemeli stadin bttigini hayal ediyorum tuylerim diken diken oluyor..

sampi dedi ki...

Sana katiliyorum ve ekstra emegin harcanmasi gerektigini dusunuyorum. Vergi borclarimizi odememiz gerektigini dusunmek kadar hayali malesef.

Eski yapiyi bozmak adina yapilan facialara ornek olarak Soldier Field'a bakmani tavsiye ederim. Guzelim yapinin ustune Independence Day uzay gemilerinden kondurdular.

yeni hali: http://www.brendanmckillip.com/uploaded_images/soldier_field-716244.jpg

eski hali:
http://mall.ballparks.com/product_info.php?products_id=22

Unknown dedi ki...

o cok talihsiz bir yapi olmus..

The Eagle Abroad dedi ki...

arkadaslar ikinizinde goruslerine saygiliyim ama ikinizde katilmiyorum, bence en uygun yapi budur. Demin buraya 15 paragraflik bir yorum yazdim, ama bloggerin azizligi ile yorum yayinlanmadan buhar oldu. Size cevaben yazdiklarimi kendi blogumda bir post olarak yayinlayacagim, bu postun tepesine hemen antitez birsey yazmamak icin. dilerseniz ileride burayada kopyalayabiliriz.

The Eagle Abroad dedi ki...

Ha unutmadan birde bu besiktasin "official" projesi degil. sadece bu dizayni yapmis bir arakdasin projesi...

The Eagle Abroad dedi ki...

Yine ben :)) Birde ironik olarak, blogumuzun ismi Son KARTALLAR, bannerimizda bir suru kartal. Demekki kartal o kadar sevilen bir figur degilmis galiba?? Yani su yazidan bu anlamda cikabilir pekala :))

fabianernst dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=bx04zf7fA-c

videonun tarihine bakın önce sonra son gunlerde dolaşan sizin de postun başinda paylaştığınız videoya bakın kim paylaşmış :))) . bu proje ile alakası yok yeni projenin.bu maketi murat aksu da kongre de kullandı tabi kimse yemedi geçen sene bu numarayı.anlaşılan sosyal medya aracılığıyla mimar bey gene bir atakla yine kamuoyu yaratmaya kalkışmış .zaten rezalet bir bir mimari kartalın ağzı ne oyle .neyse hakikati soyleyelim dedim mimarisini eleştirmeden once .videolar ortada 4 senedir temcit pilavı gibi birileri ısrarla bu projeyi ustumuze koyuyor bize de yemi yutup tartışması kalıyor :)).birileri gene kendi reklamını yapıyor proje bu olmadığı halde

fabianernst dedi ki...

mimar bey e seslenmek istiyorum buradan. vimeo ya 4 gun once bu video yu koymuşsunuz 4 sene onceki video dan modifiyeli bir video yapmışsınız. asıl amacınız ne suyu bulandırmak mı yoksa suyu bulandırıp kendi reklamınızı yapmak mı.ha yok gerçek bir beşiktaşlıysanız 4 senedir yeni bir proje nie sunmadınız bu korkunç projeyi ısrarla sunuyorsunuz.mesele vimeo değil ki youtube a girilse zaten bu video orada da çıkar ortaya .yoksa amaç biz masum beşiktaşlıların kafasını karıştırıp kendi reklamınızı yapmak mı .artı boyle bir mimari oluşuma hangi belediyenin hangi anıtlar kurulunun izin vereceğini sanıyorsunuz.4 senedir ve son 4 gundur bunun reklamını yapacağiniza yeni bir proje geliştirseniz olmaz mı. boyle bir proje yi gerçeklertirecekse yonetim hiç yapmasin keşke yeni bir proje yapsaydınız da bizde sizin samimiyetinize inansaydık.

bizim milletin genellikle kotu bir huyu vardır parmağın gosterdiğine bakarız ama hiç o parmak kimin ona bakmayız malesef 4 gundur donen video da da mesele budur.yeni bir proje yapsın mimar bey en azından inanalım yoksa lapinleme atlamayalım.

bu proje rezalet bir şey artı bu projeye asla belediye kurul murul izin vermez .hadi verdi diyelim ya boyle stad olur mu lunapark mı yapıyoruz arkdaslar.ya zaten piyasa da bu proje yok ki nie gene bu piyasaya çıktı.mimar bey fanatiktir hayalidir tuttuğu takıma bu projeyi yapışmasını ister anlarım da. ee o zaman 4 senedir yeni proje yapsin bizde taraftar olarak kamuoyu oluşturalım yonetime baskı yapalım ama bu projeyle gelmesin .bu projeyle gene geliyor bunda açık açık reklam kokusu var yahu

fabianernst dedi ki...

@asvaltta @gurbetkartalı
abiler galiba ikinizde şu an amerika dasınız size soyle soyliyim satdın yanında medrano sirki var şu aralar. hala var mı bilmiyorum sezon başında vardı yani .bu stad projesini yapsa yapsa o sirkteki çalışanlar yapmıştır diyim :))))

fabianernst dedi ki...

@asvaltta @gurbetkartalı
yani stadı salvador dali yi mezardan çıkartıp ona yaptirsak o bile boyle bir sürreal çalışma yapamazdı yani :))) onun bilşe hayal gucu bu proje karşısında sınırlı kalırdı :))

Unknown dedi ki...

@gurbetkartalı
Abim bi film düşün adı son kartallar, afişi nasıl yaparasın?

Beşiktaş çok büyük bir yelpaze, kartal yerlerde süründürülmemeli..

Unknown dedi ki...

@fabianersnt
video son günlerde her tarafta dolaşmaya başlayınca bunun bir yönetim promosyonu olduğunu düşündüm, bu proje bizim yönetime çok uzak bir proje değil..

Eğer Murat aksu seçimde bu projeyi koz olarak kulladıysa işin rengi değişir tabii, biz her ihtimale karşı yine de safhımızı belli edelim.

fabianernst dedi ki...

abi bu video daki stad projesini ben geçen seneki rezalet forma komnbinasyonumuzun hikayesine benzetiyorum.geçen sene ki rezil tasarımlara taraftar tepkiyi verdi hatta amator duygularıyla tasarımlar yaptı bu tasarımlar dolaştı forumlarda bloglar filan. bu sene yıldız transferlerinin de etkisiyle çok forma sattık kabul .fakat bu seneki forma kombinasyonlarımız harikuleda olduğu için de bu satış patlamasında etkisi var.çok guzel formalar bu seneki formalar. işte bu stad olayı da ona benziyor getirsin bu arkadas doğru durust bir proje taraftar destekler ama bu projeyle gelmesin.çunku bu proje geçen seneki forma eleştirilerine yapılan duzeyde değil.proje rezalet bir şey .taraftarın bir taraftarın projesine destek vermesi için o projenin de doğru durust olması lazım yoksa bu stad maketi bu desteği hakketmiyor. ben de isterim stadımızı bir beşiktaşlının amator ruhuyla çizilmiş tertemiz bir proje olmasını.ama bu projeyle gelmesin bu projenin desteklenecek neyi var yahu .desteklerken ben inanmıyorum bunun doğru iş olacağına mesele bu...

The Eagle Abroad dedi ki...

Arkadaslar anlamadigim birsey var. Olumsuz goruslerinizde daha somut ornekler vermeniz mumkunmu? Yani begenmedim, lunapark gibi diyerek nasil bir yorum yapiliyor anlayamiyorum. Hani stadin teknik detaylari ortada olsa, ust kat tribunlerin maximum 23 derecelik acidan daha dik oldugunu, yada ne bileyim akustikle ilgili problemler olabilecegini yazsaniz amenna derim. Ama maalesef begenmefim banane banane tarzindaki goruslerden vallahi tartisacak birsey cikaramiyorum.

Bu modelin bir reklam maksatli bir calisma oldugunada inanmiyorum. Oyle olsaydi websitesine reklam alirdi arkadas. Lutfen negatif yorumlar yaparken uzerine gecerli sebeplerde koyun. Ben daha evvel dedigim gibi neden destekledigimi kendi blogumdaki bir postta uzun uzun yazdim. Dileyen bakip goruslerini yine buraya yazabilir...

sampi dedi ki...

@ Gurbet kartali:

Emek verip yazdigin icin biraz acayim nedenlerimi.

1) Mevcut problemlerin hicbiri cozulmuyor. Yollarin yer altina inmesi, metro duragi eklenmesi, daha buyuk vapurlarin yanasabilecegi iskele, taraftarin toplanabilecegi park alani gibi total bir duzenlemeden gecmeli.

2) Binanin mac disi kullanimina dair bir bilgi yok. Yilin 8 ayi, 2 haftada bir kullanilan bir yapidan fazlasi olmak zorunda.

3) Siyah cati kadar salakca birsey olamaz. Nisan-Ekim aylari arasinda tribunun alti cati butun gunes isigini emdigi icin 40 derecenin ustunde olur, cekim yapan kameralarin tripodlari erir. Kameramanlar yumurta pisirir mac cekerken.

4) Kartal basinin duzgun yapilmamasi durumunda (ki bunu yuksek bir ihtimal olarak goruyorum) cok sikko bir gorunum olabilir. Catiya agirlik koymamak adina plaster (alci) yapilabilir, uzun omurlu olmaz. Metal yuzey kullanilabilir, ama agirliktan dolayi (moment maksimumda catinin ucunda oldugu icin) gerekli celigin maliyeti cilgin olabilir.

5) Guvencin sicmiklari yuzunden stad 1 sene icinde dalmacyali gozukur yukardan.

6) Cevredeki modern cirkinliklerin olmasi onlara ekleme yapmamizi gerektirmez.

Unknown dedi ki...

Sampi her seyi cok guzel bir sekilde uzmanca degerlendrimis..Yazdigi her seyin altina imzami atiyorum ve sunu ekliyorum ben her seyden once bir Istanbullu'yum.

The Eagle Abroad dedi ki...

Peki kardesim yapilmasin bu stat.. Ileride nasil olsa ultra modern ama ruhsuz bir stad yapilir... Iki uc sezon heyecani olur, sonrada siradan bir arena olur gider iste... Tam da seveceginiz turden, her turlu konforu falanda olur, yolu parki vesaire... guzel guzel gider gelirsiniz...

Ya abim, su anlattigin ve soyledigin seylerin hicbirisi cozumu olmayan seyler degilki? Gozuinu seveyim zaten bu proje klubun projesi falan degil, bu proje kendini buna adamis Besiktas sevdali bir adamin projesi. adam diyorki ben mimar falanda degilim, sadece dizayn yapmakla bir hasir nesirligim var, gelin canlar bir olalim, elele verip su projeyi destekleyelim. Ama masallah iyi yanlarini gormek istemeyen milletimiz her zamanki gibi tu kaka yanlarini gozune parmak sokarcasina yazmayi hic esirgemiyor. Aninda 20 tane olumsuz yorum gelebiliyor ivedibir sekilde... Bosuna dememisler meyve veren agac taslanir, valla helal olsun bu lafi diyene.

begenmeyenler yada bu isin baya bir eksik oldugunu dusunenlerin icinden ozellilede mimarlik ve insaatl ailgili olanlar bir araya gelip bahsedilen tum sorunlari cozebilir. Yeterki Besiktas kazansin. benim dedigim ben bu dizayni cok ama cok sevdim. Oraya afedersiniz kanarya yada hamsi dizayni yapacak degiliz, sonucta Besiktas bu. Ayrica Istanbulu seviyorsaniz ritz carlton'un onude bir eylem yapsaniza a benim guzel kardeslerim... istanbulu seviyorum demekle olmuyor maalesef, proaktif olmali birazda...

Neyse bastada dedigim gibi zaten hayata gecmez bu proje, birilerinin dayatmasiyla siradan bir stad yapilir, kutu gibi bir arena olur, icinde kebapcisi falan, mac olmayan gunler gelip sinema falan izlersiniz arkadaslarla... Guzel seyler tabi bunlar...

Ama o mekanin ruhu, yani yapisal anlamda o binanin ruhu bir ozelligi olurmu bilemem. Sakin bana ya icindekiler onemli demeyin, icindekiler maasallah isterse tahtadan olsun yine en guzel sekilde destekler takimini, ama insan Besiktas gibi bir klube siradan bir dizayndan ibaret bir stadin yapilmasini istemiyor iste, hepsi bu...

Misal sorun gslilere, cok mu memnunlar yeni statdan? Simdiki heyecanlari gecsin, Ali samiyeni mumla arayacak hepsi, simdiden bunu dillendirenler bile var acikcasi... Insallah bizim basimiza galmez ama, zaten bu futboldaki endustriyellsme bu hizda devam ettigi surece bizim sonumuzda pek iyi degil bu stad mtad olaylari acisindan...

The Eagle Abroad dedi ki...

Sampi kardesim su "salakca" olan cati icin bir iki link atiyorum buraya. cok degil sadece google'a girip stad catisi diye bir arama yaptim, ilk sayfada karsima 3 adet catisi SIYAH olan stad cikti...

birisi, Bolton'un Reebok stadi... Yagmur suyu drenaj sistemide var catida ustelik...

ikincisi, taiwanda 50bin kapasiteli 2009 dunya gencler sampiyonasinin yapildigi stat.. tamammen photovoltaic gunes panelleri ile kapli.. Bunu kendi blogumdaki yazida da belirtmistim... Bunda catisi siyah...

ucuncusu, daha evvelden hatali bir sekilde yapilmis ve sonrasinda coken bir catinin yeniden nasil daha iyi bir sekilde yapildigini gosternen bir stat... ustelik normal sicakliklarin 50 derece oldugu bir iklime sahip oldugu ortadogudan bir stad...

Be kardesim dunyanin uc ayri yerinde uc ayri stat, hepsininde catisi siyah... Bunlar salak, biz akilliyiz degilmi?

linkler:
The Collapse Stadium Roof « The Collapse Stadium Roof.webarchive

Solar powered stadium in Taiwan « Livbit Livbit - Technology & Design Blog

Linkleri web arsiv olarak aldim,calismazlarsa, ayni metni google yapinca kesin cikar kardesim...

Cozulemeyecek sorun olmaz, yeterki isteyelim...