4 Şubat 2011 Cuma

Quaresma bekleneni verebildi mi ?



Dün ekşibeşiktaş'ta Quaresma üzerine hatırı sayılır bir eleştiri getirilince bu adamın geldiğinden beri takıma katkısı üzerine bişeyler karalamak farz oldu, bakalım Quaresma bekleneni verebilmeye yakın bir oyun mu sergilemiş yoksa hep eleştirildiği gibi bireysel oyunuyla göze zevk vermek dışında kendini tatmin eden bencil bir oyun mu sergilemiş takdir sizin.

Yıllardır hücum oynayan devamlı saldıran yaratıcı bir Beşiktaş izleyemediğim için kendi Beşiktaş multimedya arşivimi oluşturma konusunda pek istekli davranmadım ama benzerini bir daha uzun seneler kuramayacağımızı düşündüğüm bir kadro oluşunca Vikingur maçını bile 90 dakika kaydetmek ,tekrarını izleyip yapabildiklerimizi yapamadıklarımızı görmek benim için ayrı bir zevk halini aldı.

Konudan sapmayalım, dün Quaresma üzerine o kadar konuşunca ben de arşivi baştan sona taradım, Quaresma'nın neler verdiğini neler veremediğini, hangi konuda umut verdiğini hangi konuda bizi umutsuzluğa sevk ettiğini maç maç değerlendirip son sözü sizlerin söylemesini istedim.


15.07.2010 BEŞİKTAŞ- VİKİNGUR GOTA MAÇI -3-0 kazandığımız maçta çok fazla pozisyon yaratmasına rağmen golü bulamadı , penaltı da kaçırdı ama çok rahat pozisyona girebilmesi ve arkadaşlarını pozisyona sokabilmesiyle tüm futbolseverleri büyüledi , gol veya asist yok sadece 3. golde büyük payı var , girilen pozisyonların hemen hemen tamamında imzası var.


22.07.2010 VİKİNGUR GOTA - BEŞİKTAŞ MAÇI- Antreman havasında geçen maçta bi tanesi Nihat'a bi tanesi de Bobo'ya olmak üzere iki asisti var Quaresma'nın , rakip zayıf olduğu için istediği gibi oynadı istediği gibi sonucu belirledi. (2 asist)




29.07.2010 PLZEN - BEŞİKTAŞ MAÇI - Plzen'in Horvath önderliğinde farkı kaçırdığı maçta Quresma'nın kişisel zorlamasıyla bir penaltı kazandık bu sayede beraberliği kurtardık. (1 asist)


05.08.2010 BEŞİKTAŞ- PLZEN MAÇI - Şu ana kadar en çok direkt etki ettiği maç bu olsa gerek , muazzam 1 gol attı 1 asist yaptı kendisiyle uğraşmaktan bıkan bir oyuncuyu oyundan attırdı ( 1 gol 1 asist )




08.08.2010 VİLLAREAL - BEŞİKTAŞ MAÇI- Oyunda kaldığı 45 dakika içersinde 1 gol attı , 2. yarı Guti ile birlikte oyundan alındıktan sonra maç Beşiktaş yarı alanında oynandı. (1 gol )


14.08.2010 BUCASPOR - BEŞİKTAŞ MAÇI- Felaket bir zeminde oynanan ve kısır geçen maçta bireysel birkaç oyunu dışında herhangi bir varlık gösteremedi.

17.08.2010 BEŞİKTAŞ- HELSINKI MAÇI - Hilbert'in attığı golde katkısı çok büyüktü , 2. yarıda ceza sahası dışından attığı harika golle 2-0 kazanmamızı sağladı. Bu maçta kendisine olan sevginin katlanmasının sebebi attığı golden sonra emekçi Süreyya ile oluşturduğu görüntüydü.



21.08.2010 BEŞİKTAŞ- IBB MAÇI - Müsadenizle rakibin İbb olduğu bir mücadeleyi değerlendirmek istemiyorum .

26.08.2010 HELSINKI - BEŞİKTAŞ MAÇI- Beşiktaş için zor geçmesi beklenen maçta ilk yarıda ceza sahasının dışından attığı golle rakibin gardını düşürdü , rahat bir maç kazanmamızı sağladı , maç sonunda Helsinki teknik direktörü Muurinen '' Quaresma gibi bir oyuncumuz olmadığı için karşılık veremedik dedi. (1 gol )




29.08.2010 KARABÜK- BEŞİKTAŞ MAÇI- Maçın en fazla şut kullanan oyuncusu oldu , ikinci yarıda 4 kişinin arasından slalomlarla sıyrılıp penaltı yaptırdı son dakikalarda orta sahadan kazandığı topla hızlanıp güzel bir gole imzasını attı. (1 gol 1 asist )

11.09.2010 BEŞİKTAŞ- ANKARAGUCU MAÇI - Sakatlığı sebebiyle oynamadı , 3-0 kazandık.


16.09.2010 BEŞİKTAŞ- CSKA SOFYA MAÇI - pozisyona girmekte zorlandığımız maçta son 30 dakika oynama frsatı elde etti , bir hareketlilik getirse de skora direk etki etmedi.


19.09.2010 FENERBAHÇE - BEŞİKTAŞ MAÇI - Ligin en çok hücuma çıkan beki Gökhan Gönül'ü kendi 'sadece sahadaki varlığıyla' kendi yarı alanına hapsetti , 10 kişi oynadığımız ve golü yediğimiz 15 dakikalık bunalım süreci haricinde rakip kenar beklerinin hücuma katılmasına tamamen engel oldu , birkaç pozisyonda Volkan Demirel'i geçmeyi başaramadı , genel anlamda bekleneni veremese de kenar beklerinin üzerindeki etkisi sebebiyle sonuca etki ettiğini düşünmekteyim.



25.09.2010 BEŞİKTAŞ- ANTALYASPOR MAÇI - Çok etkili olamadı , maç boyunca binlerce tekme yedi , maçtan sonraki gün dizinde ve baldırında ezikler oluştu.



30.09.2010 RAPİD VİEN - BEŞİKTAŞ MAÇI Sakatlandığı ana kadar sahanın en iyi ismiydi bir şutu direkten döndü , kaptırdığı top için pres yaparken kendi kendini sakatladı , hırsıyla mücadelesi ve etkinliğiyle alkış alırken gereksiz zorlaması sebebiyle Beşiktaş'ı uzunca bir süre kendisinden mahrum etti.



03.10.2010 TRABZONSPOR- BEŞİKTAŞ MAÇI - Sakatlığı sebebiyle oynamadı, Beşiktaş yaratıcı oyuncu eksikliğini çok hissetti.



16.10.2010 BEŞİKTAŞ- MANISASPOR MAÇI - Sakatlığı sebebiyle oynamadı , satılan bilet sayısı 4te bir oranına kadar geriledi. ( resmi biletix verileri )


21.10.2010 BEŞİKTAŞ- PORTO MAÇI -Sakatlığı sebebiyle oynamadı.



25.10.2010 KAYSERİSPOR BEŞİKTAŞ MAÇI -Sakatlığı sebebiyle oynamadı.


28.10.2010 BEŞİKTAŞ- MERSİN IY MAÇI - Sakatlığı sebebiyle oynamadı


31.10.2010 BEŞİKTAŞ- SIVASSPOR MAÇI - Sakatlığı sebebiyle oynamadı

04.11.2010 PORTO - BEŞİKTAŞ MAÇI Sakatlığı sebebiyle oynamadı


08.11.2010 BEŞİKTAŞ -KASIMPAŞA MAÇI 45 dakika oynadı , ikinci yarıda hücum anlamında tek silahımız olmasına rağmen skor üretemedi , attığı bir gol ofsayt sebebiyle geçersiz sayıldı .



11.11.2010 ANTEP BELEDİYE- BEŞİKTAŞ MAÇI Takım olarak kötü olduğumuz bir günde takıma ayak uydurdu .

14.11.2010 GENÇLERBİRLİĞİ - BEŞİKTAŞ MAÇI Son dakikalarda Hilbert'e harika bir asist yaptı , sahanın en iyisiydi , üretkenlik anlamında güzel bir maç çıkardı.


20.11.2010 BEŞİKTAŞ KONYASPOR MAÇI Bu maçta adelesinden sakatlandı , oyunda kaldığı 44 dakikada en çok şut çeken ve pozisyona giren futbolcuydu ancak üretkenlikten uzaktı.

28.11.2010 GALATASARAY- BEŞİKTAŞ MAÇI Sakatlığı sebebiyle oynamadı , yerine oynayan Holosko taca çıkarken Ali Turan'ın müdahalesiyle yerde kaldı ve takımına penaltı kazandırdı.

02.12.2010 CSKA SOFYA- BEŞİKTAŞ MAÇI Sakatlığı sebebiyle oynamadı

05.12.2010 BEŞİKTAŞ -BURSASPOR MAÇI Sakatlığı sebebiyle oynamadı

10.12.2010 ESKİŞEHİRSPOR- BEŞİKTAŞ MAÇI Sakatlığı sebebiyle oynamadı

15.12.2010 BEŞİKTAŞ -RAPİD WİEN MAÇI Hazırlık maçı havasında geçen mücadelede 1 gol attı binlerce tekme yedi , Schuster 68. dakikada oyundan almak zorunda kaldı. (1 gol )



19.12.2010 BEŞİKTAŞ - GAZİANTEPSPOR MAÇI Tüm takım gibi kötü oynadı , istekli ve hırslı mücadelesine rağmen istediği hiç birşeyi yapamadı.

22.12.2010 BEŞİKTAŞ -KONYA ŞEKERSPOR MAÇI Bir asistle oynadı , rahat ve etkileyici bir oyun oynadı. (1 asist )


12.01.2011 MANISASPOR- BEŞİKTAŞ MAÇI Yeni Portekizlilerin alınmasından olsa gerek fazlasıyla kendisini kanıtlama peşindeydi, her topu kendine kullandı , gereksiz bencilliği sebebiyle çok tepki topladı.

21.01.2011 BEŞİKTAŞ -BUCASPOR MAÇI Manisaspor maçındaki kendini kanıtlama derdi kısmen bu maçta da devam etti , 1 asistle oynadı portekizli arkadaşlarıyla olan uyumlu bir görübtü sergiledi. ( 1 asist )



26.01.2011 BEŞİKTAŞ - TRABZONSPOR MAÇI Bütün takım arkadaşlarıyla beraber etkileyici bir perofrmans sergiledi , muazzam bir gole imza attı. ( 1 gol )



30.01.2011 İBB -BEŞİKTAŞ MAÇI Yorumlamak istemediğim bir İbb maçı daha.

02.02.2011 BEŞİKTAŞ -ANTEP BELEDİYE MAÇI Bobo ile olan uyumsuzluğu dikkatlerden kaçmadı , serbest vuruştan çok güzel bir gole imza attı. (1 gol 1 asist )

12 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

bu kadar detayli bir yazi icin oncelikle tesekkurler ve emegine saglik..

Oyle bir duruma geldik ki Quaresma'nin kotu oyununu degil "bencil" oyununu elestiriyoruz...

hep verilen bir ornek var, Quaresma eger takim oyunu oynasaydi zaten o gittigi elit takimlarin birisinde kalir ve biz de acetonun blogunda Ronaldo'mu Quaresma'mi diye bir birimizi yerdik..

Ilk devrenin en cok begenilen iki oyuncusundan biri Q7, bunda takimdaki yaratici oyuncu eksikligi cok onemliydi, fakat devre arasiyla takima katilan oyuncularla beraber bu yaratici oyuncu eksikligi fazlasiyla giderildi ve ortaya bencil Q7 tartismasi cikti..

Fakat sunu gonul rahatligiyla soyleyebilirim ki bizim hala Q7'a ihtiyacimiz var, bu suanda cok belli olmuyor fakat iyi kapanan takimlara karsi onun ters calimlarina, 3 kisiyi oyundan dusurup yaptigi ortalara, Besiktas'ta gelistirdigi sutlarina cok hem de cok ihtiyacimiz olacak.

En basit ornek bu hafta Guti yok, Fernandes Guti'nin yaratici paslarini atacak bir oyuncu degil, Simao performansini bilincli bir sekilde 90 dakikaya yayarak oynuyor, Almeida kendi pozisyonunu yaratip gol atacak bir santrafor degil, geriye Quaresma'nin deli gibi hirsi ve kendine olan guveni kaliyor..

Gürcan Ulusoy dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Gürcan Ulusoy dedi ki...

quaresma benim için beklentileri karşıladı. ama bence ona inananlar, destekleyenler için bekleneni verememiş olması lazım. eğer sizin için de vermişse, benim kafamdaki quaresma algısında bi problem var demektir.

bugün quaresma bekleneni verebildi mi derken, sezon başına dönmemiz lazım. ne bekliyorduk diye...

bu demek değil ki, büyük maçlarda oynamaz. neticede bu adam yoktan var eden bir adam.

barcelonaya karşı da yoktan var eder kasımpaşaya karşı da yoktan var eder, burada problem yok.

rezil oynuyor dersin 30 metreden bir çakar skoru alırsın. quaresma öyle bir adam.

ama bu yeter mi veya beklenen bu muydu biraz ona bakmak lazım.

bekliyorduk ki, oynadığı her maç oynadığı kanadı hallaç pamuğu gibi atsın, onun yapacağı asistlerle da silva bobo 20-25 gol barajına gelsin vs...

bence bunlar olmadı. zaten istatistikleri ortada. tabela değiştirdiği maçlar genelde helsinki, vikingur maçları gibi maçlar.
---

eğer quaresma bekleneni verdi deniyorsa, ben daha fazla şey bekleyeceğinizi sanıyordum derim köşeme çekilirim.

bu arada, güzel bi analiz olmuş. benim aklımda olup üşendiğim şeye üşenmemişsin, gerçek anlamda tartışılabilecek veriler koymuşsun.

tartışmalar bu zeminde yapılmalı.

teşekkürler tekrardan.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

bununla birlikte, quaresma'ya atılan tekmelerin bahane olamayacağını düşünüyorum.

ve bir tahmin yapıyorum; simao sabrosa'nın ikinci yarı gol ve asist istatistikleri quaresma'dan daha fazla olacak. aynı savunmacılarla ve aynı tekmelerle birlikte...

sampi dedi ki...

Quaresma'dan acikcasi uc bes spektakuler gol ve bolca takim ici huzursuzluk bekliyordum.

Galiba beklentilerim dusuk oldugu icin fazlasiyla karsiladi. Bence makul miktarda mac aldi ve taraftar/kulup bazinda iliskileri iyi. Dayi'nin gozunde kredisi fazla ve verimli olabilecegi bir ortam var.

Istekli oyunu nedeniyle kendisini basarili buluyorum. Takimdan kopuk oynuyor bazen ama onu zaten alirken kabullendigim icin gozume batmiyor.

@ Gurcan:

Simao'nun belki skora direk katkisi (gol + asist) onun kadar olmaz ama skor uretimine katkisi daha fazla olabilir. Misal Ismail'e koridor acar veya Guti'ye son pas yapmasi icin asist yapilasi bir pozisyona sokar, hucum presle top kapar vs. Genel olarak topun onde olmasini saglayarak toplamda daha faydali olabilir. Kendisi parlamadigi anlarda etrafindakileri parlatabilir.

Q7 ise ya topla beraber auta cikar ya da takimi pozisyona sokar, ortasi pek yok.

Gürcan Ulusoy dedi ki...

doğru söylüyorsun. quaresma'dan arkasında oynayan oyuncuyla daha fazla ilişki bekliyorum ben.

ismail simao'yla oynadığı 4 maçta nasıl coştuysa quaresma da hilbert'i coştursun istiyorum.

mesela maçın 10 dakikalık bir bölümünde simao ile kanat değiştiriyorlar. bakıyorsun, ismail duruyor, hilbert coşuyor. kenar varyasyonları, adam kaçırmalar, simao'nun savunmacıyı alıp alakası yerlere götürmesi ve hilbert'e koridor açması falan.


neticede quaresma'yı adam adama durdurabilecek savunma türkiye'de mevcut değil. her rakip onu iki kişiyle savunuyor. dolayısıyla hilbert arkadan boş geliyor.

ve adam hakikaten freni patlamış otobüs gibi geliyor arkadan... ama boş geliyor, boş gidiyor.

quaresma'nın bu işleri daha fazla yapması lazım. yapamayacağı işler değil.

Unknown dedi ki...

Bence de transfer oncesi Quaresma'dan ne bekledigimiz onemli burada..

Ben de Sampi gibi Quaresma'nin cok guzel goller atacagini, taraftarlari kendine hayran birakacak calimlari ve trivelalari bekliyordum bunun yani sira takim icinde huzursuzluk yaratacagini, izinsiz ulkeyi terkedecegini tipik yildiz kaprisleri yapacagini dusunuyordum, hatta bu yildizin ismi Quaresmaysa onu zaptedemiyecegimizi devre arasinda elimizden kaciracagimizi bile dusunuyordum..

Tum bu dusuncelerim Helsinki macinda Quaresma golu atip Sureyya abiye sarilinca degisti, sonrasinda bana gore yasadigi sakatliklar onun performansini dusuren etken oldu..

Quaresma Besiktas'i alip sirtladi mi? hayir.

Ama bana gore son 2 yil top oynamayan birisi icin ust duzey performans gostermistir, gelecek sezon takima cok daha fazla katki yapacagini dusunuyorum.

sozcelyk dedi ki...

bobo'ya 25 gol attırmasını ya da her maçta sağ sol kenarı hallaç pamuğu gibi atmak liseli youtube taraftarının beklentisi.

herkesin beklentisi farklı olduğu için orta noktada buluşmak imkansız oldu, neticede senede 30 üstü gol atan ronaldo için bile beklentileri karşılayamadı yorumları yapılıyor madrid'i şampiyon yapamadığı için , adamı eleştirirken ''ama bak messi barca'yı şampiyon yaptı denebiliyor.''

simao egosunu tırpanlayabilmiş daha iyi bir sistem oyuncusu quaresma'ya tercih edilmesini anlayabilirim bu yüzdendir simao istikrarlı bir oyunla 31 yaşına kadar gelebilmiş.

kendi adıma konuşursam yukarıda da özetlediğim gibi oynadığı maçlar çerçevesinde benim beklentilerimi karşıladı, sakatlık olmasa ideal rakamlara geleceğini düşünüyordum ama zaten ligin ilk yarısının büyük bölümünü kaçırdığı için istatistik noktasında onun yaptığı kadarını tabata bile yapmış diyebiliyoruz


fenerbahçe maçındaki kötü oyununa rağmen rakip kenar beklerinin ve hatta stoperlerinin üzerindeki etkisi benim beklentimdi mesela ve karşılığını da aldım.

portodan beri takip ediyorum kendisini , noat kadar sistem uleması olmadığım için birazcık işin şov kısmıyla ilgileniyordum yalan yok , ve bu noktada quaresma gibi örneklere çok az rastlanır bu sebeple rtp kanalı üzerinden porto maçlarını takip etmekten hoşlandırdım qıaresma yokken izlemezdim.

kariyeri boyunca da gördüğümüz üzere sıradan gol atmaktan memnun olmayan bir futbolcu quaresma , o yüzden içeri penetre edip verkaçlarla gol atmak yerine ceza alanı dışından denemeler yapar ki beşiktaşta attığı gollerin hemen hemen hepsi muazzam goller, bu benim beklentilerimden biriydi mesela karşılığını buldum.

manisa maçından sonra bireysel oyununu dizginledi birazcık daha, almeida ,fernandes ve nobre için vurabileceği yerlerde içeri kesitği ve başarılı olmadığı çok pzosiyon var, maçları ikinci kez izlemeyi sevdiğim için dikkatimi çekti.

The Eagle Abroad dedi ki...

Q7 beklentileri karsiladimi, yoksa karsilamadimi sorusunun cevabini bence en iyi ve en saglikli olarak sezon sonu verebiliriz. Sonucta ilk yarinin neredeyse yarisinda sakatlik yuzundne oynamamis ve bir nevi agzimiza bir parmak bal calip ortadan kaybolmus bir adamdan bahsediyoruz. Yukardaki yorumlarda da denildgi gibi belki durup durup dublin'e gitmemize sebep olacak, yada kafasina gore takilip duracak... seozn sonu verdikleri ile aldiklari tartilir daha iyi bir karar verilir gibi geliyor...

mesela Ersan'i sorarsaniz elbette verdi derim, bu takimin ilk 11'ine girip kalici olmasini bekliyordum,. bunu basardi ama sakatlik onu bu sezon icin bizden mahrum birakti onumuzdeki sezon sakatlik problemi yasamadan yeniden takima dondugunde cok daha iyi olacagini umut ediyorum.

Bu beklenti olayida biraz goreceli bir kavram, herkesin bir beklentisi var degisik degisik, kimisi basari icin her yol mubah tarzi beklentiler icine girsede, kimileride daha romantik takilip adam olsun yeter demekte. iste bunun ortasini bulunca sanirim genel beklenti denen seyide bulabiliriz.

RuFF dedi ki...

MAçların neredeyse yarısında sakatlık nedeni ile oynamayıp Beşiktaşın attığı 20 golde etkisi olan bir adamın bekleneni verip veremediğini tartışıyoruz.
Bunu da ancak bizBeşiktaş taraftarları yapardı sanırım :)
Ulan Gürcan bir taş attın kuyuya çıkart çıkartabilirsen şimdi :)

RyhiaNN dedi ki...

Üzülerek belirtmeliyim ki son zamanlarda biraz kopuk bi görüntü sergiliyor... ilk devredeki ateşi yok sanki. halinden memnun değil gibi duruyor.