27 Eylül 2010 Pazartesi

Forma

Koleksiyoncu değilim ama formalara oldum olası ilgim var. Antalya maçında yeni nostalji formayı aldıktan sonra aklıma geldi bu postu yazmak. En başında şunu belirteyim, yeni çıkan nostalji forma bana göre Beşiktaş tarihinin satışa çıkmış en güzel forması. Ben eskide yaşamayı sevdiğimden böyle düşünüyor olabilirim. Fakat ne göğsünde, ne sırtında, ne bilmemneresinde sponsor var. Sadece Beşiktaş amblemi. Tam olması gerektiği gibi. Hatta kanımca o dönemin amblemini bile yapabilirlerdi. Neyse, bu hali de gayet güzel.

Beşiktaş'ın giydiği en güzel formalar. Benim yaşım buna müsade ettiği, zaten forma endüstrisi de Türkiye'de 90'ların ortasından sonra geliştiği için bu postun genelini ondan sonraki formalar oluşturuyor.

5- 2000-01 Gümüş: Reebok'ın zaten Beşiktaş'a hiç bir falsosu yoktu. Bu forma ile de tasarım becerisi bana göre tavan yapmıştı. Çok fazla giyildiğini hatırlamıyorum ama çokzel formaydı. Münch, Nouma, Ahmet Dursun, Karhan, Şifo, tıfıl Nihat ve tabi ki Ali Eren.



4- 2008-09 Beyaz: Umbro'nun da tam işleri düzelttiği; fakat vazgeçildiği şampiyonluk forması. Zaten beyaz forma fetişim var. Bir de son yıllardaki en güzel beyaz tasarımı olunca koymamak olmazdı. Ah bir de altına siyah şort giyseydik. Son sezondaki Adidas beyaz formanın da bundan altta kalır yanı yok, hatta belki daha güzel. Ama o forma hala kullanılıyor diyerek durumu kurtarayım. Ernst, Üzülmez, Holosko, Tello.



3- 2002-03 Kırmızı: Puma'nın iyi başladığı kötü bitirdiği sponsorluğunun en verimli zamanınından. Üçüncü rengimizi, bayrağımızın kırmızısını, bu formadan sonra bir sezon daha gördük. Sonrası yok. Onun yerine üçüncü renk olarak zorla kabul ettirilmeye çalışılan gri var. Ama ille de kırmızı. Tayfur, Pancu, Giunti, İlhan Mansız.



2- 2007-08 Nostalji: Bir çok kişi benimle bu konuda ters düşecektir; ama çıkarılan nostalji formalan içinde Umbro'nun çıkardığı bu forma bence en güzeli. Yine birçok kişiyle ters düşeceğim ama kartallı amblemi sevdiğimden olabilir. Forma reklamları da cuk oturmuştu bu formaya. Ricardinho, Bobo.



1- 1994-95 Baklava: Adidas'ın o sezonki klasik dizaynıydı aslında. Ama benim gördüğüm en güzel Beşiktaş forması budur. Yanındaki şampiyonluk da bonusu. Mutlu, Madida, Rıza, Sverisson.



5 tane forma seçmeye çalıştığım için içim giderek koyamadığım; ama yine de gönlümün el vermediği formalar:

2002-03 Çubuklu


1985-86 Çizgili


1995-96 Beyaz

11 yorum:

Unknown dedi ki...

100 Yildaki tum formalar sanat eseri gibiydi.

Pumanin nostalji formasini daha cok begeniyorum.

tearkan dedi ki...

puma ve reebok formalar güzeldi gerçekten. kırmızı, isimli ve ipli puma yüzüncü yıl formaları ile pascalın ilk geldiği sene çıkan gümüş reebok forma alırken en içime sinen formalardı açıkcası.

tabi en özeli burada rsmi olmayan babamın beşiktaşlılık hediyesi sağ omuzdan üç kalın çizginin eğik olarak indiği ortada reklamla kesilen ve sonra o üç çizginin sol altta bittiği forma. fotosunu da becerip bulucam inşallah.

tearkan dedi ki...

buldum

http://4.bp.blogspot.com/_umWGwmcJH0k/SmL4FHWHAmI/AAAAAAAAAA0/gluWTlr7ePY/s1600-h/1993-94+mor.JPG

her baktığımda bana amokachi.yi hatırlatan bu forma da çok güzeldir bu arada. gerçi giyile yıkana giyile yıkana bendekini baya bi yıprattım ama sağlık olsun.

http://2.bp.blogspot.com/_umWGwmcJH0k/SsdiGmba85I/AAAAAAAAALo/eZZDICZVzPc/s1600-h/1996-97+beyaz.JPG

0. Tekil Şahıs dedi ki...

zaten dediğim gibi, bu nostalji formayı puma'nınkine tercih eden nadir insanlardan biriyim muhtemelen.

son formada da benim aklıma oktay geliyor hep. psg maçı.

The Eagle Abroad dedi ki...

Arkadaslar simdi siz formalardan konusursunuz d abende buraya iki kelam yazmazsam hakikatten cok ayip olur...

Benim bloga gidip ziyaret ettiyseniz, blogun en altinda nacizhane kolleksiyonumun mini bir slide show'u var, yada suradaki linkten de kopyala yapistir yaparak gorebilirsiniz...

http://www.flickr.com/photos/38512390@N06/sets/72157622709034951/

Bu kolleksiyonda elbetteki pek çok eksik formalarda, var, benim kolleksiyonumdan cok daha fazlasina sahip olan degerli buyugum erkamerkam abim ise bu ise gercektende gonul veren bir baska ustadidir... Zaten yukarida link olarak verdiginiz iki formaninda resimleri kendisine ait olan besiktasformalari.blogspot adresinden alinma... Simdiye kadar pek cok kisi bu resimleri cesitli kolleksiyonlarda yada postlarda kullanmis olabilir, ama arkadaki otantik halisiyla Erkamerkam'in kolleksiyonu bir baskadir... Siddetle bookmark etmenizi tavsiye ederim... Bende onun bloguna nacizhane arada yardim ve katkida bulunmaya calisiyorum...

Benim tum zamanalrin en iyi 5 forma dizayni icin gorus belirtmem ise aslinda cok zor, cunku herbiri birbirinden degerlidir benim icin. Bu seneki nostalji formayi henuz alamadim, ama insallah gelen giden birisi ile kisa zamanda almak istiyorum... Okuduklarima bakilirsa genel olarak cok begeni toplayan bir forma orasi ayri...

Not: Tearkan Baba yadigarin olmasa yuzsuzluk edip o formayi senden isteyebilirdim, ama buna vicdanim elvermez... :)) Ama sen gelecek kusaklara benden hediye olsun diyorsan, bana bir mesajla ulasabilir, nasil olacagini sana daha detaayli ve uzun uzun yazabilirim...

Unknown dedi ki...

@tearkan benimle sonkartallar@gmail.com adresinden irtibata gecebilirmisin?

EnisteKolaKoy dedi ki...

benim de kuzenle birlikte kendi capımızda bir forma koleksiyonumuz var, eskilerden mümkün olduğunca ekleme yapmaya çalışıyorum ama çok uçuk fiyatlar istiyorlar açık artırma sitelerinde ne yazık ki. benim için de en güzel forma 100. yıldaki butun isimlerin yazıldığı formadır.

tearkan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
tearkan dedi ki...

@ gurbet kartalı

evet anlatmak isteyip de anlatamadığın bir formanın resmini bulmak için birebir söylediğin blog ve koleksiyon.

gerçi ben anlatmak istediğim formanın siyah beyazını değil morunu bulabildim ama olsun. üşenmeyip kendim bir fotosunu çekip koymalıyım sanırım :)

forma konusunda gelince de üzgünüm; ama ben o formayı verebileceğimi hiç sanmıyorum. :))

@ asvalttaicenler

akşamüstü mail atacağım.

The Eagle Abroad dedi ki...

@tearkan
Kardesim zaten dedigim gibi verilmez o forma kimseye. :)) bari bir resmini cejip gonder bakalim nasil durumda... Selamlar...

matiasemilio dedi ki...

omzundaki kartalıyla 2007-2008in siyah forması benim için bi başkadır..