17 Kasım 2010 Çarşamba

Besiktas'in Yerli transferi

Son Genclerbirligi macina ciktigimiz kadro yukaridaki gibiydi, futbolcularin isimlerinin altina yaslarini yazdim, hesapladigimda takimin yas ortalamasinin 30 oldugunu gordum, bu yas ortalamasi bir takima yasli kadro denmesi icin yeterli sebep. Kulubeye baktigimizda Necip, Onur, Ismail ve Cenk'i goruyoruz bu isimler tabiki takimin yas ortalamasini dusurecektir fakat Schuster'in bu isimleri nasil bir rotasyonla oynattigini biliyoruz, Schuster'in ideal kadrosu yukarda yazildigi gibi, Nihat sakat olmasaydi Holoskonun yerine muhtemelen o oynayacakti ve yas ortalamamiz daha da yukariya cikacakti.

Bosman kurallarindan sonra degisen futbolcu transfer mantalitesiyle artik klupler icin sozlesmesinin son senesinde olan futbolcular kuskusuz buyuk onem arz ediyor, sonucta eli ayagi duzgun bir yerli futbolcu bonservis bedelini odeyerek almak istediginizde size soylenen rakam en az 3 milyon dolarlardan basliyor ve bu rakam 10 milyon euroya kadar gidiyor ki, sahsim adina konusacak olursam bu parayi eder futbolcularin Turliye liginde olmadigini dusunuyorum.. Ulkemizde transfer piyasasi boyle olunca ozellikle son yillarda 3 buyukler yerli transferde frene basti, bana gore dogru olanida yapiyorlar, belki bu sayede hem altyapiya olan ozen biraz daha artacak, hem orta sinif oyuncusunu 5 milyon dolara satamayacagini anlayacak olan anadolu klup baskanlari futbolculari biraz daha reel fiyatlardan pazarlayacak, yada bu oyunculari hic satmayip kendilerine basa guresecek bir kadro kurup suanda oldugu gibi ligin kalitesini arttiracak.

Besiktas ozeline gelecek olursak gectigimiz yaz transfer doneminde bana gore son yillarda en akilli transfer politikasini izledik, bonservis bedeli olmyan Guti ve Hilbert gibi iki tane kaliteli direk 11'de forma giyecek transfer gerceklestirdik, Ersan'i opsiyonu bizde olmak uzere kiraladik ki suanda Milli takim seviyesine gelmis olmasi transferin ne kadar iyi oldugunu dogruluyor, Quaresma gibi bir adami 7 milyon euro gibi bir rakama transfer ettik ki bugun Volkan Sen ve Sercan Yildirim'in bonservis bedellerinin 10 milyon eurolarda oldugu konusuluyor.. Mehmet Aurelio'yu bonservis bedeli odemeden transfer ettik, kendisi hali hazirda hala milli takimin banko oyuncusu.. Cenk Gonen gelecegin en iyi kalecilerinden birisi olarak gosteriliyordu, Onu'da 1 milyon euroya transfer ettik ve son olarak Fatih Tekke, klubune sadece 750 bin Euro odedik.. Sonuc olarak sezon basindaki Yonetimin; Besiktas'in gelmis gecmis en iyi kadrosunu olusturuyoruz demecleri, taraftarin buyuk beklentileri, Istanbul'un diger iki buyugunun transferlerimize gipta ile bakmasi sadece 9 milyon euroya mal oldu..

Her zaman konusuruz ya klup transferleri bir yil once bitirecek diye, ben de kendi capimda ufak bir arastirma yaptim, bu sezon sonu sozlesmeleri sona erecek, Besiktas'in yararlanabilecegi bazi isimleri buldum. Simdi bu isimleri sizlerle paylasmak istiyorum.

Selcuk Inan: Bana gore Turkiye'deki en iyi ortasaha oyuncularindan birisi, Son zamanlarda Milli Takimada duzenli olarak cagrilmaya baslandi, henuz 25 yasinda olmasi beni bu transfer icin heyecanlandirmaya yetiyor, Besiktas'ta direk 11 de forma giyebilecek bir yetenek. Eger Besiktas Ortasahaya transfer etmek istiyorsa ki en yasli oldugumuz bolgedir ortasaha, ilk olarak dusunulmesi gereken adam Selcuk'tur..

Ibrahima Yattara: Hatirladigim kadariyla daha yeni Turk vatandasligina gecti, yillardan beridir Turkiye'de ve en kaliteli yabancilardan birisi, saf yetenegiyle Real Madrid'in transfer listesine girmis bir adam.. Sag acikta cok buyuk bir acigimiz oldugu dusunulurse en uygun aday Yattara'dir, Inonudeki maclarda Q7, Yattara kanatlari cok fantastik duruyor..

Ceyhun Gulselam: Sadece 23 yasinda ve O'da son donemlerde Milli takimin degisilmezlerinden, futbol altyapisini Almanya'da aldigi icin futbol zekasi ust duzeyde, stoperden defansif ortasahaya gecti, uzaktan attigi sutlar cok etkili, Aurelio'un yasi malum, Schuster'in Guti ve Ernst'in arkasinda rahatlikla oynatabilecgi bir isim.

Yekta Kurtulus: 1985 dogumlu son iki sezondur cikis yapmaya devam ediyor, her transfer donemi adi 3 buyuklerle anilsada malum sebeplerden bir turlu 3 buyuklerden birisine transferi gerceklesmedi. Yekta'nin ortasahada muthis bir lider ozelligi var, oyunu iki yonlu oynayabiliyor, final paslarinda cok basarili, gecen sezon Kasimpasanin cikisinda en cok one cikan isimdi, Istanbul'da oynamasi buyuk avantaj, hali hazirda bu sehire ayak uydurmus bir isim olmasi bana gore cok onemli, kacirilmamasi gereken adamlardan birisi.

Joshua Christopher Simpson: Super ligde oynayan en yetenekli yabancilardan, eger Holosko'dan kurtulabilirsek hic maceraya girmek istemeyenler icin en elverisli adam, Holosko gibi sadece genis alan adami olmamasi en buyuk artisi, dar alanlarda da driblingle verkaclarla uzayip gidebilen bir oyuncu, ligimizi tanimasida bir avantaj, bu sene Manisanin cikisinda Makakula ile en one cikan isim.

Yigit Incedemir: Ligimizin yerli Luganosu diyebiliriz ona, mac icinde cok agresif, Besiktas'in uzun yillardan beri eksikligini cektigi yapida bir oyuncu diyebiliriz, agresifligi, cirkeflikle karistirmayalim tabi, kendisi kaybetmeye tahammulu olmayan bir oyuncu, topa sert giren bir adam diyebiliriz. Defansif ortasaha oyuncusu olmasindan dolayi bu agresiflik aslinda o tip oyuncularda olmasi gereken bir ozellik. Son Milli takim aday kadrosuna cagrildi, agresif bir ortasaha arayanlara duyurulur.

Muhammet Demir: 1992 dogumlu, alt yas milli takimlarinin tartismasiz en cok one cikan ismi, yillardan beridir taninan bir oyuncu. Bu sene sozlesmesini uzatmadigi icin kadro disi birakildi bu da transferini kolaylastiracak bir unsur, bu saatten sonra Bursasporda kalacagini dusunmuyorum. forvetin her bolgesinde oynayabiliyor, uzak forvet arayanlar icin Turkiye liginde tartismasiz en cok vaad eden oyuncu, lider ozellikleri oldugunu biliyoruz, tek soru isareti kronik sakatligi. Fakat her ne olursa olsun boyle gelecek vaad eden bir adam bonservissiz bulundumu kacirilmaz, siz kacirirsaniz baskasi kacirmaz.

Abdul Kadir Kayali: Bu adam gelecegin en buyuk yeteneklerinden birisi olarak gosteriliyordu ki hala oyledir sonucta 19 yasinda bir gencten bahsediyoruz, Fenerbahce Istanbul Belediye'ye kiraladi ama orada unuttu, Sozlesmesi sezon sonunda sona eriyor, sanirim Fenerbahce uzatmak istiyor fakat O oynayabilecegi bir klube gitmek istiyor, bonservi bedeli odenmeyeceginden denenmeye deger diye dusunuyorum, tek soru isareti Abdullah Avci gibi bir Teknik direktorun yaninda bile istenilen patlamayi yapamasi..

Onur Kivrak: Bu adam kim ne derse desin suanda Turkiyenin en iyi kalecisidir, henuz 22 yasinda ve buyuk takim kalecisi olmayi tecrube etmis bir adam. Aslinda cok soz etmeye gerek yok hakkinda, bana gore hic vakit kaybetmeden Trabzonla masaya oturulmali ve devre arasinda 1 milyon dolar gibi bir bonservis bedeli odeyerek renklerimize katmaliyiz.. Sonucta sezon sonunda buyuk ihtimalle 3 buyuklerin birisi bedavaya kapacak..!Kacirmayalim lutfen bu adami..


Serdar Kulbilge: Fenerbahcede Volkan Demirel'i kestigini dun gibi hatirliyoruz, o performansiyla Milli takimlara kadar gitti, sonrasinda mali problemleri sebep gostererk kariyerini Kocaelisporda surdurmeyi uygun gordu, bugun Turkiye liglerinin hala en yetenekli kalecilerinden, Rustunun yasi geldi, Hakanin durumu malum, Cenk tek basina kaleyi ne kadar goturur soru isareti, kaleci transferi sart, Onur olmazsa ki umarim olur.. Serdar'a da kimse itiraz etmez...

Hamit Altintop: Aslinda yurtdisindan gurbetci futbolcular icin ayri bir post atmayi dusunuyordum ama Hamit'i bir an once buraya yazmak istedim, genelde medyamiz her sezon Hamit'i 3 buyuklere transfer eder ama O bir turlu gelmez, fakat bu sezon cok farkli olacagini dusunuyorum, Bayern gectigimiz yaz sozlesmesini sadece bir sezon uzatti, sahsi fikrim O'ndan son bir sezon daha yararlanmak istiyorlar, Hamit sezon sonunda ya Budnesligada orta siralarda bir takima gidecek, yada burada iyi para kazanip sampiyonluga oynayan takimlardan birisine transfer olacak, benim dusuncem O ikinci secenegi sececek. Besiktas'a cuk diye oturacak transferdir kendisi, ortasahanin her bolgesinde gorev alabilecek yetenege ve zekaya sahip, onun Besiktas'ta sagbek olarak cok fazla katki verecegini sanmiyorum o yuzden Hilbert ve onunde Hamitli bir sag taraf bizi ucurur...

Son olarak birseyler eklemem gerekirse, bu sezon cok sancili bir donem geciren Galatasaray'in bu isimlerin hemen hepsine talip olacagini dusunuyorum, zaten son bir kac yildir bu tur yerli transfer politikasi izliyorlar, Besiktas klubu olarak gecen sezon harcamadigimiz paralari umarim bu sezon har vurup harman savurmak yerine once bu isimlerle anlasilir. Hatta cok daha fantastik bir dusuncem var, devre arasinda gozden cikardigimiz isimleri mesela Holosko, Nihat, Nobre, Hakan, Tabata gibi futbolculari bu sozlesmesinin son yilinda olan isimlerle takasta kullanalim hem elimizdeki curuk elmalari ayiklamis olalim hemde yuksek maaslardan kendimizi biraz olsun arindiralim.. Tabii bu elden cikaracagimiz oyuncularin maaslarini kimse odemek istemeyecektir o yuzden bu fantastik dusunceyi kenara birakalim ve biran once bu oyuncularla temasa gecip transferleri bitirelim.Eger bir top 5 yapmak gerekecek olursak Selcuk Inan'i listenin ilk sirasina koyarim, Onur Kivrak'i ikincilige yerlestiririm, Muhammet Demir cok buyuk bir gelecek vaad ettiginden onu 3. siraya koyarim, Yattara hali hazirda bizim sag acik problemini ortadan kaldiracagindan onu 4'e ve son olarak tabii ki Hamit Altintop, diger isimlerde ilk olarak rotasyon ve daha sonralari tecrubeleri arttikca banko 11 oyunculari olabilirler. Simdi bu isimlerden ve eldeki mevcut kadrodan bir 11 yapalim, isteyenler yorum kismina kendi 11 lerini yazabilirler yada sozlesmesinin son senesinde olan kaliteli futbolculari yazabilirler, gerekirse onlarida listeye ekleriz.

6 yorum:

matiasemilio dedi ki...

orhan şamın da sözleşmesi bitiyor bu sene,o da ligimizin iyi sağ beklerinden..
serdar da iyi bi kaleci ama her sezon inönüde ve ankarada 'serdar ananı ....den s...' deniliyor adama toplu şekilde,pek olası değil..
Muhammet demiri çok isterşm acıkcası,kadro dışı kaldığında heveslenmiştim,umarım tercihi biz oluruz..
selçuk,onur ve ceyhun keşke olsa ama mümkün görmüyorum..üçü de seneye yine aynı formayı giyerler..

Unknown dedi ki...

@matiasemilio
futbol federasyonunun sitesinde Orhan Sam'in sozlesmesi 2013'e kadar gozukuyor, oysa benimde ilk baktigim adamlardan birisi Orhan Sam'di, bonservis bedeli tuzlu gelebilir, sonucta cavcavin oyuncusu. Selcuk, Onur, Ceyhun'a rededemiyecekleri bir teklif yaparsak seve seve gelirler :D

ceyhun dedi ki...

en çok ihtiyaç duyduğumuz oyuncu tipi, eğer ortalama performansı da buysa serdar kesimal sanırım. topla çok iyi ve savunmada durması gerektiği yeri biliyor. savunmanın hücumdan, hücumun savunmadan başladığı birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde serdar ve ersanlı bi savunma atakların doğru başlaması adına iyi bir ikili oluşturabilir.

selçuk ve ceyhun'u trabzon'dan abzürt bir fiyat dışında alamayız, o takımın bel kemiği her şeyi bu oyuncular, çok zor. ki ceyhun'a da ihtiyacımız yok şu an için bana kalırsa. mesela rıdan onun gibi elli tane oyuncu sayabilir bank asya'dan, ben sayamam o ayrı.

hamit gelebilir ki yıllardır gelişini beklediğim bir oyuncuydu ama bu milli maçta şunu gördüm ki yetenekli, başarıya aç ve çalışkan gençler de en az yıldız isimler kadar iş yapabiliyormuş gerçekten ve bu isimlerden bolca var altyapılarda. o sebepten futbolda devrim adına yapılması gereken öncelikli şey bu başarı beklentisi olanları bulmak. tabi şu açıdan düşünürsek hamit'in yine bu gençlere saha içi abiliği yapması da az bir iş değil fena olmazdı yani, sesli düşünüyorum resmen:)

milli maçta guti ile nuri eş değerdi tencere kapak misali aynı işleri yapıyorlar sanki. guti'nin ilerideki yıllarda yeri nuri ile dolmayacağına göre başka şeyler düşünülmeli. orhan gülle'yi izlemedim ama sanırım aynı tarz bir oyuncuymuş, alınırsa hem guti sonrası için hem de yönetimin aklının başına gelmesi için iyi olabilir. bence bu konuda burunları yeterince sürtmedi henüz yönetimin.

ayrıca yekta kesinlikle alınmalı bu takıma neciple benzer oyuncular sanırım ama guti necip yekta(ernst) üçlüsü yabancı oyuncu sıkıntısından da kurtarma adına çok iyi bir iş olur.

mehmet ekinci ise uzak ihtimal getiremeyiz sanırım oysa ne de iyi olurdu...

Unknown dedi ki...

@ceyhun
Yazinin ana konusu zaten sezon sonunda sozlesmesi bitecek olan transferler, bu adamlarin hepsi sezon sonunda serbest kalacak.Yani Trabzona yada baska kluplere bonservis bedeli falan odememize gerek yok.

ceyhun dedi ki...

yazı çok uzun olduğu için sonuna geldiğimde asıl noktayı kaçırıp yorum yapmışım, önümüzdeki yorumlara bakıcaz artık:)

Unknown dedi ki...

eyvallah :D