5 Kasım 2010 Cuma

Eksi Besiktas+Aceto= -Medya


Gectigimiz gunlerde Aceto yani Bulent abi "Susma Sustukca Sira Sana Gelecek" diye bir post atti. Yazinin ana temasi Klup yonetimlerinin, Futbolculara ve Teknik kadroya susma yasagi getirmesi ve bunun sonucunda insanlarin futbolcular ve teknik adamlar hakkinda saglikli bilgi sahibi olamadigiydi. Bulent abinin istedigi hur bir medya ve basin topluluguydu, kendisi nadir kaliteli basin mensuplarindan birisi oldugu icin ona bu konuda hak vermemek imkansiz, fakat medyaya genel bir bakis attiginizda Bulent abinin istegi Turk Futbolunu tam bir kaosa goturmesi de supriz olmaz.

Bulent Abinin bu yazisindan iki gun sonra bu sefer konuyla tamamen alakasiz gibi gorunen fakat aslinda konuyla tamamen icice olan bir post geldi Eksibesiktas'tan, Yuki TheZorba'nin "Kurtulus" postu.. O yazinin ana temasi da Ulkemizdeki genc futbolcularin aslinda egitimsiz olduklari, ulkedeki genc futbolcularin yabanci kisitlamasindan dolayi ederinin cok uzerinde ettikleri ve genc futbolcularin kendilerini bu sebepten dolayi gelistirmedikleri vs.. Fevzi yani Yuki The Zorba birde konuyla alakali bir video link vermis. iste bu videoyu izledikten ve Bulent abinin postunu okuduktan sonra puzzle'in parcalari resmen birbirine kenetleniyor!

Beni az cok taniyan varsa Turkiye'deki spor basini hakkinda nasil bir fikrim oldugunu bilir, bilmeyenler Bulent abinin o postuna yaptigim yoruma bakarakda fikir sahibi olabilir. Bulent abinin istedigi sadece toz pembe bir ruyadir, burada soyledigim yanlis anlasilmasin, eger basinimizda Ali Ece, Ugur Meleke, Ogan Tarhan gibi ismler cogunlukta olsaydi zaten Klup yonetimlerinin kendi kendilerini sansurlemesi sacma birsey olurdu. Bugun spor basininda calisan kitleye baktiginizda ilk goreceginiz sey, tek maharetleri kaos yaratmaktan baska birsey olmayan, Hakem eskileri, Futbolcu eskileri yada yonetici eskileri olacaktir. Heryerde sadece rant kavgasi, sizi hicbir dogruya goturmeyecek ici bos tartismalar, birbirine alttan bok atmaya calisan kalemler, kiralik kalemler, parali askerler gormekten ben dahil toplumun buyuk kisminin bu isimlerden yoruldugunu hissedebiliyorum.

Eger Fevzi'nin verdigi linkteki videoyu izlediyseniz simdi beni daha iyi anlayacaksiniz, Orada sacma sapan konusan Batuhan ne kadar kazmaysa, onunla roportaj yapan adamda en az Batuhan kadar kazmadir. Aceto yonetimlere sitem ediyor, futbolculari bizden kaciriyorsunuz diye, onlardan haber alamiyoruz, gulup, eglenemiyoruz diye, al iste ornek, Eskisehir yonetimi Lig Tv'ye bir guzellik yapmis, Batuhan'a konusma izini vermis, peki bu kisa muhabbetten biz ne anladik, ne kazandik yada soyle soruyim Bu kisa muhabbetten sonra Batuhan'dan nefret etmeyenler bile Batuhan'dan ne kadar nefret etmeye basladi, onu zaten sevmeyenler videoyu izlerken ne kadar daha fazla dehsete dustu..? Eger siz bir gazeteciyseniz ve suan kismende olsa goz onunde olan genc bir futbolcuyla boylemi soylesi yapiyorsunuz, Batuhan acik acik trafik kurallarina uymadigini soyluyor, hani yillardan beri terorden sonra Turkiye'nin en cok sivil kaybetmesine sebep olan Trafik kurallarinin en basitine uymadigini soyluyor ve bizi orada temsil etmesi gereken muhabir arkadas pismis kelle gibi siritiyor, kontra bir soru sormak yerine "cok trafik isigi var" diyerek O da dert yaniyor ve destek cikiyor Batuhan kardesine, nede olsa cok dertliler trafik isiklarindan.! Ayni haberin montajinda arkaya gulus efekti koymak gibi tarihi skandallara devam ediliyor, yahu adam resmen idmanlara kafasina gore ciktigini lakayt bir sekilde acikliyor, Ferrari'siyle 330 km'yi gordugunu soyluyor, Batuhan'in bu surati yaylada yaptigini hic sanmiyorum, Eskisehir'den Istanbul'a 2.5 saatte giden bir adamdan bahsediyoruz.. Roportaj sonunda biz ne ogrenmis olduk? Batuhan'in bir tane sarisin sevgilisi var, Trafik kurallarinin icine sicabilecegi bir de Ferrarisi var. Iste bu, iste habercilik bu Turkiye'de. Bu roportaj herhangi medeni bir ulkede yapilmis olsaydi " Skandal" haber olartak ana haber bultenine cikar, muhtemelen bir duyarli izleyicinin yada bir savci'nin hukuki islemleri sonucu Batuhan ve hatta o Muhabir yargilanir, ve goz onunde bulunan unlu simalarin, genclere ve cocuklara iyi ornek olmamasi nedeniyle saglam bir tazminat davasi acilirdi ve sonucu da oyle 7 sene falan beklemek zorunda kalmaz 1 sene icinde ogrenirdik ve inanin hic kimsenin gozunun yasina da bakilmazdi.

Zeka seviyesi normal olan insanlarin bu videoyu izledikten sonra dehsete dusmemesi imkansiz, ama medyanin basi bos, adamlar boyle bir roportaj yapip, bu roportajdan dolayi para kazaniyor bizim ulkemizde, hani nerede arastirmaci, duyarli spor basini, bu mu duyarli habercilik? Bu mu bizleri, genc sporculari dogruya goturecek gazetecilik? Bu mu genc gazetecilere ornek olacak muhabirlik?

Iste bu haberden sonra hic kimse cikip neden klup yonetimleri herkese sansur uyguluyor diye sormasin, soracak olan once bir medyaya baksin. Klup yonetimlerinin yaptigi onlarca hata var ama belkide tek iyi yaptiklari sey bu medyaya hakettigi degeri vermeleridir. Senin Turkiye'nin en buyuk yildizi olarak niteledigin Arda Turan, belkide medyayla arasi en "iyi" olan adam medyaya "serefsizler" dedi bu ulkede ve hicbirsey olmadi. Aziz Yildirim cikti bu sozu hakedenler var dedi hicbirsey olmadi. Nerede bu medya? Neden kimse savunmuyor kendisini, yoksa bunu bir kabullenme olarak mi anlamaliyiz..

Yillardan beridir her mac sonunda yayinci kurulusun Teknik adamlarla, futbolcularla basin toplantisi yapma hakki var. Peki biz ne ogrendik bu toplantilardan? Koca bir hic, cunku futbolu tartismayi bilen muhabir yokta ondan, bunun sebebi bu kadar basit. Schuster her basin toplantisinda basin mensuplarini bir guzel fircaliyor, neden? Cunku Ispanya, Almanya gibi bizden cok daha kaliteli Basinin oldugu ulkelerde top oynadigi, teknik adamligi yaptigi icin. Ispanya'da Teknik Adam tartisilmiyormu? Bizden bile daha fazla, bugun Mourinho dunyanin acik ara en basarili teknik adami olarak gosterilen adam catir catir elestiriliyor ama Ispanyol basini alttan vurmuyor, arkadan hancerlemeye kalkmiyor, kuyu kazmiyor, yuzune korkudan hicbirsey sormayip ertesi gun klavyenin arkasina saklanarak yazmiyor.

Bizler yillardan beridir medyanin afyonlamasiyla uyuyan bir toplumuz, hakemleri eyyamcilikla, sahtekarlikla suclayan medya, futbolcuyu yerden yere vuran, ailesine kadar dil uzatan, haklarinda yalan yanlis haber yapan medya, teknik adamlarin teknik adam olmadigini savunan medya, cahillikle, koylu olmakla suclayan medya, Turk Futbolunun her daim Avrupa futbolunun gerisinde oldugunu anlatan ama onlara yetismemiz icin bize bir tane bile cikis yolu, oneri, tavsiye goster"e"meyen medya, bu ligde her zaman sike oldugunu alttan alta hissettiren, toplumu bu bilince surukleyen fakat bu sike konusunun uzerine bir adim bile gidemeyen korkak medya!!
Bir de donup aynada kendi yuzunuze baksaniz kendiniz icin ne kadar igrenc yorumlar yapacaksiniz onu hic tahmin bile edemiyorum guzel Medya!!

1 yorum:

SinnFein dedi ki...

maç öncesi yorumları veya soruları sizce bu maçta kimler öne çıkardan öteye gidemeyen yorumculardan ne bekleyebiliriz ki?