3 Haziran 2011 Cuma

Mehmet Akyüz Transferi Üzerine




Beşiktaş bugün ikindi saatlerinde Tki Tavşanlı Linyitspor'un golcüsü Mehmet Akyüz'ün transferi için görüşmelere başladığını borsaya bildirdi.

Tavşanlı'ya geldiğinden beri kendisini tribünden,tvden,medyadan takip etmiş bir Tavşanlılı olarak Akyüz hakkında gözlemlediklerimi ve kendisine Beşiktaş kapılarını açan meziyetlerine değinmek istedim.

Derinlemesine bir analiz şeklinde ele almaktansa twitter üzerinden Mehmet Akyüz konusunda bana sorulanlar ve kendisi hakkında konuşulanlar üzerinden kendisini tanıtmaya çalışalım.

Sadece Tavşanlı'daki üstün performansıyla adından söz ettirmiş bi futbolcu , Tavşanlı'dan önce neredeydi bu adam ?

Sakaryaspor altyapısından çıktıktan sonra büyük umutlarla Gençlerbirliği'ne transfer oldu ,patlama yapması beklenirken sakatlıklardan bir türlü kurtulamadı sonrasında kiralık olarak Sakaryaspor, Şanlıurfaspor ve Hacettepe'ye gönderildi ancak hiçbirisinde başarılı olamadı, bu sezonun başında da Tki Tavşanlı Linyitspor bonservisiyle birlikte kendisini transfer etti.

Mehmet Akyüz ne yaptı ki bir sene içerisinde hemen Beşiktaş ve Galatasaray'ın transfer listesine girebildi?

Mehmet Akyüz'ün ne yaptığından önce başarılı olduğu Tki Tavşanlı Linyitspor'un mevcut durumunu değerlendirelim. 5 senede 4 klasman atlamış bir takım Tavşanlı Linyitspor , ve süper lig için play off oynayacak düzeye getiren futbolcuların çok büyük çoğunluğu amatörden beri bu takımda olan futbolcular , yani hücum gücü oldukça kısıtlı , neredeyse hücum gücü yok denecek kadar sınırlı bir takım Tavşanlı Lİnyitspor ve bu takımda 31 maçta 15 gol atabilmiş takımını play off'a taşıyabilmiş bir futbolcudan bahsediyoruz aynı zamanda geçen gün düzenlenen bankasya ödüllerinde yılın 11'ine seçilmiş bir oyuncudur Mehmet Akyüz.Bu yüzden Galatasaray ve Beşiktaş'ın transfer listesine girmesi şaşılacak bi durum değil. Sezon içerisinde Galatasaray Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın kendisini izlediğiyle ilgili birçok haber yazılmıştı.

Nasıl bi oyuncu bu ? Almeida gibi top indiren biri mi, golcülüğünden çok yaptığı asistlerle mi anılıyor ? Bu boyla top indirmesi ve kafa hakimiyeti dışında bir etkinliğinin olması pek muhtemel gözükmüyor.

Sanılanın aksine Mehmet Akyüz Almeida veya Carew gibi yanındaki futbolcuya top indiren , şişirme topları pozizyona çevirebilecek bir oyuncu değil ,bu şekilde algılanırsa tribünler tarafından ıslıklanması 3 maçı bulmaz, top kontrolü zayıftır ama geniş alanda çok etkilidir, ters çalımı çok iyi yapar , adam eksiltebilir ,çabuk süratlenir, duran topları çok iyi kullanır bunun yanında hava topu hakimiyeti ortalama bir forvetten hallicedir hatta bu konuda Nobre , Mehmet Akyüz'den öndedir bile diyebiliriz.




Almeida,Pektemek ve alınması muhtemel yeni yabancı forveti kesebilir mi ,yedek kalmayı sorun eder mi?

Mehmet Akyüz Tavşanlı Linyit gibi daha yeni yeni adı duyulmaya başlayan kulüpte bile olanca gücüyle çalışmış komplekssiz bir futbolcu , yani Beşiktaş gibi bir kulüpte yedek kalmanın bile kendisi için ayrıcalık olduğunu anlayabilecek bir oyuncu , o yüzden bunu dert etmeyecektir.

Eldeki yabancı futbolcuların ve Pektemek'İn öncelikli olarak oynatılacağını düşünüyorum,Mehmet Akyüz'ü ilk 11 oynatmaktan çok kadro derinliği için transfer ettiğimizi belli o yüzden diğer golcülerimizi dinlendireceğimiz haftalarda kendisini kullanacağımızı düşünüyorum ama Semih Şentürk kadar oynasa bile en az onun kadar gol atacağına inanıyorum ben.

Forvet arkası oynar mı?

Tek santrfor olarak oynadı tüm sezon boyunca Tavşanlı'da , o yüzden farklı mevkilerde nasıl performans sergileyeceğini kendisi bile bilmiyordur diye düşünüyorum , zaten Tayfur Havutçu'nun Akyüz'den böyle bir istekte bulunacağını zannetmiyorum.

Önümüzde bir Mehmet Batdal örneği var , sonu sence Batdal gibi olur mu ?

Mehmet Batdal Galatasaray'a transfer olduğunda üzerinde çok büyük yük vardı,kendisinden gol kralı olması takımı tek başına sürüklemesi bekleniyordu, Akyüz'de durum birazcık daha farklı, kendisinden şans bulduğunda beklenilen katkıyı yapması bekleniyor bu yüzden Batdal gibi kısa sürede hayalkırıklığı yaratan bir futbolcu olmayacağı görüşündeyim ayrıca yetenek olarak Batdal'dan çok daha iyi bir oyuncu Mehmet Akyüz.

Gol ortalaması ?

Tavşanlı'da oynadığı 31 maçta 15 gol attı Akyüz,başta da bahsettiğim gibi hücum gücü oldukça kısır olan bir takımda %50 gol oranı oldukça yüksek bir oran, kendisini besleyecek olan Quaresma , Guti ve Simao ile bu rakamı çok daha yukarıları çıkarması mümkün ama o şansı bulabileceğini sanmıyorum mevcut kadro düzenimiz sebebiyle.

Bu sezon bu adamla ilgili neler konuşuldu neler söylendi , rakip takım hoca ve oyuncuları neler söylüyor kendisiyle ilgili ?

Mehmet Akyüz bankasya'dan süper lige transfer olması muhtemel 3 adamdan birisi olarak görülüyordu , teknik adamların kendisiyle ilgili söyledikleri de nasıl bir oyuncu olduğunu gösterir nitelikte.

Güngören Belediyespor İdari Menajeri Yakip Şahintürk: ''TKI Tavşanlı Linyitpsor'a 3-1 yenildik ama rakip takımı değil, oyuncusu Mehmet Akyüz'ü yenemedik. Bu oyuncunun performansı üst düzeydeydi, sonucu da belirleyen isim oldu. Kendisini iyi biliyorduk ama buna rağmen tutamadık. Bireysel yeteneğiyle tek tabanca bizi yendi''




Son olarak

-Beklentileri çok yükseltmemeliyiz, Geçtiğimiz sezon Bankasya 11'ine seçilmiş Ersan Gülüm'ün performansını unutmamak gerek Mehmet Akyüz de yeterli şansı bulursa Beşiktaş için sezonun en faydalı transferlerinden biri olabilir.

-Düşmeme parolasıyla sezona başlamış takımı kaleci Oğuz Dağlaroğlu ile birlikte play off oynattığını unutmamak gerek. ( diğer futbolcuların da hakkını yemiyoruz tabi )

-Beşiktaş'a ''insan'' olarak yakışan bir futbolcudur. http://www.kutahyaninsesi.com/haber.asp?hb=480




Mehmet Akyüz'ün attığı goller , girdiği pozisyonlar , oyun stili ,Tavşanlı Linytspor teknik direktörü Reşit Akçay'ın kendisiyle ilgili söyledikleri , aylar önce transferi hakkında düşündükleri ,Tavşanlı halkı Mehmet Akyüz'le ilgili ne düşünüyor.







1 yorum:

matiasemilio dedi ki...

gol vuruşları bana gökhan güleç'i anımsattı,onu da çok sevmiştim..inşallah başarılı olur..