19 Ağustos 2013 Pazartesi

Derbimator Besiktas

Oncelikle uzun yillar sonra hop oturup hop kalkmadan bir Besiktas maci izledigimi soylemeliyim, ne kalemizin onunde yurekleri agizlara getiren poziyonlar verdik (Bkz. Kiev karambolu) ne sac bas yolduran goller kacirdik, hatta ben acikcasi ilk golu attiktan sonra klasik bir Besiktasli olarak poziyon ustune pozisyon vermemizi beklerken bunun tam aksine topu sakince cevirmeyi  surdurup ikinci golu bulduk. Bu uzun yillardir alisik olmadigimiz birseydi, bana Lucescu'nun takimini animsattigini rahatlikla soyleyebilirim. Kontrollu, disiplini elden birakmadan sabirla oyunu tutup rakibin bir anlik boslugunda oldurucu darbeyi vurup tekrardan basa donmek gibi..

Mac oncesinde hemen hemen beklenen onbir sahadaydi, sakatlik riski devam eden Almeida'nin yerine Mustafa, ortasahada sert mucadele gececegi on goruldugunden Oguzhan yerine Veli, sozlesmeli solbek Ersan, hazirlik kampinin kipirdayan ismi Dentinho ve gerisi takimi olusturan iskelet, belki Pedro yerine Escude supriz olmus olabilir ancak ben Bilic'in Escude'nin tecrubesinden faydalanacagini ve uzun lig, kupa, avrupa maclari yogunlugunda ara ara Pedro'ya sans verecegini dusunuyorum. Pedro'nun bir proje oldugunun devamli vurgulanmasi bu sebeptendir.. Ilerleyen yillara yavas yavas hazirlanacak ve parlatilip satilacak.
Macin ozetine gelecek olursak; ilk yari dusuk tempoda gecen fakat Besiktas'in oyuna hakim oldugu bir devre izledik, Trabzon'a mactan once bir puan verseler Istanbul'a gelmeye tenezzul etmeyeceklermis goruntusu vardi. Nitekim ikinci yariyla beraber galibiyet icin vitesi bir tik yukari atan  Besiktas sahadaydi. Once Mustafa-Almeida sonrasinda Dentinho-Tore degisiklikleriyle sezon basindaki cogu Besiktaslinin kafasinda kurdugu, defterlerinin arka kapagina yazdigi ideal onbire yaklasildi, sonrasinda ozellikle Tore'nin oyuna getirdigi pas kalitesi farkini hissettirmeye basladi, Besiktas Tranbzon'u ringin kosesine sikistirip once ilk olumcul yumrugunu savurdu Olcay'la, burada Atiba ve Fernandes'in dikine paslarini es gecmemek lazim. Golden sonra cogu Besiktasli geriye yaslanacagimizi dusunurken Olcay'in rakibin yari sahasinda  yaptigi inatci pres sonrasi kazandigi topta Tore'nin klas goluyle rakibini nakavt eden vurusu yapiyordu, Tore'nin gol vurusu esnasinda Trabzon ceza sahasi icinde dort Besiktasli oldugunu dip not olarak gecmekte fayda var. Bu golden sonra Tranbzon'nun ciliz ataklari skoru degistirmeye yetmezken, Bilic'in mac boyunca notunu kirdigim tek hareketi olan Olcay-Toraman degisikligi geldi.. Rakibini ciddiye alip skoru korumak amacli alinmis bir karar olsa bile kenarda Necip, Muhammed, Oguzhan gibi oynadigi her mac gelisimlerine katki olacak oyuncular bulunurken Toraman gibi kariyerinin artik sonlarina gelmis bir oyuncuyu oyuna almasi icime pek sinmedi, onu da nazar boncugu yapalim bu seferlik..

Macta bireysel performanslara ve goze carpan unsurlara gelecek olursak eger ilk oncelikle Bilic'in oyun sistemine atifta bulunmak isterim. Uzun yillar sonra birileri Besiktas'a buyuk maclar kazandiracak, guc dengemizin yakin oldugu rakipler karsisinda bizi avantajli durumua gecirecek ve en onemlisi Turkiye ligine uygun ideal bir oyun sistemi insaa etmeye calisiyor. Dunku oyuna bakarak bu sezon son on yilda kazanmadigimiz kadar derbi kazanabiliriz diyebilirim cunku bu oyun anlayisi derbi maclar icin bicilmis kaftan. Turkiye-Hirvatistan play off ilk macini dusundugunuzde animsayacaginiz ilk sey baskili ve heyecanli baslayan tarafin Turkiye  oldugu ve dakikalar ilerledikce oyunun kontrolunu tamamen elimize aldigimiz dakikalarda bir anda Hirvatistan'in goluyle geriye dustugumuz, sonrasina golun sokunu atlatmaya calistigimiz ve tekrardan oyuna hakim olduktan sonra ha gol bulduk ha bulacagiz derken ikinciyi yedigimiz ve sonrasinda Hirvatistan'a karsi darmadagin oldugumuzdur. Bu ayni senaryoyu Galatasaray ve Fenerbahce maclarina uyarlamak cok kolay dediginizi duyar gibiyim.. Ozellikle yapilacak "net bitirici santrafor" transferi Besiktas'i sampiyonluk yarisinda iddiali konuma sokar.. Bu sezon gectigimiz yillara nazaran cok pozisyon bulamayacagimiz bariz ortadayken ve buldugumuz pozisyonlarin altin degerinde oldugunu dusunursek Almeida gibi ne zaman ne yapacagi kestirelemeyen daha onemlisi sezon ici devamliligi yerlerde surunen bir santrafora guvenilip lige baslamak Besiktas'in koca bir sezonunu, SL'den gelecek trilyonlari cope atmakla ayni anlama gelebilir.  Dunku macta ciktigi kafa topu mucadelesinden sonra yerde kaldiktan sonra sahayi sedyeyle terkedip 6 ay sahalardan uzak kalacagi soylenseydi hangimiz sasisirdi? Bu yuzden bir an once santrafor transferi halledilmeli, sol bek transferi askiya bile alinabilir sonucta solbek mevkisi yuzunden bir kac mac puan kaybedebiliriz fakat bir goclu sampiyonlugu belirleyen en buyuk unsurlarin basinda gelir..

Tekrar saha icine donecek olursak Atiba, Tolga ve Gokhan buyuk kazanim, ozellikle Gokhan ve Tolga yerli kontenjani kuralinin Turk futbolculari one cikarmasi nedeniyle cok yerinde transferler, Mc Gregor ve Holosko'nun aciklarini daha saglam adamlarla kapattik gibi gorunuyor. Umarim Tore dun aksamki performansini arttirarak surdurur ve bonservisiyle takima katilir. Tolga'nin durusu bile guven vermeye yetiyor, bir topu sektirip bir kornerde bosa cikmasina ragmen Batuhan'in vurusunda adim atmadan koseye uzamasi klasini gormemize yetti. Atiba Ernst'in ilk geldigi zamanlari animsatiyor, sahanin her yerinde, topla iyi hatta Fernandes'ten daha pratik, kararini top gelmeden  veriyor ve uyguladiktan sonra tekrar bosa cikip pas opsiyonu olusturuyor, keske ortasahamizda 3 Atibamiz olsa..

Veli'de bu sezon one cikan isimlerin basinda geliyor, bir kere sahanin her yerinde onu top pesinde kosarken, rakibi rahatsiz ederken gormek mumukun, cigerleri el verdigi olcude tum kalbiyle oynuyor, ayagi cok iyi olmasa da bu sorununu basit oynayarak kapatiyor, iki yil oncesine kadar sol acik oynayan bir futbolcu icin merkez ortasahaya evrilip inanilmaz gelisme gosterdi, boyle devam ederse Gattusomuz olur.. Bu sezon taraftarla arasinda ozel bir bag olacagina inaniyorum, Besiktas taraftarlari bu tip adamlara hep baska bakmistir, bu sezon yerli oyuncu olmasi avantajini da kullanarak cok faydali olacaktir..

Olcay'in gol ve asistle baslamasina cok sevindim cunku Besiktasli yazarlar basta olmak uzere neredeyse tum spor medyasi gecen sezonun bitmesiyle beraber Olcay'in bu sezon ilk sezonundaki gol adedine ulasamayacagini israrla belirtip durdular, bu degerli bilgi icin kendilerine tesekkur ediyorum.. Ustundeki bu baskiyi kirmak icin golle baslamasi cok onemliydi, ustune cokta guzel bir asist yapmasi kremasi oldu, ayrica bu sezon gecen seneye oranla sol bekine defansta inanilmaz yardimci oluyor,sadece  ikinci golden sonra en az 3 pas arasi yapti sonrasinda yerini Toraman'a birakti.. Bu sezon yine en buyuk gol umitlerimizden.

Son parantez Serdar icin, transfer edildiginde bir cok kisi burun kivirdi fakat macta gosterdigi performansla bos bir adam olmadigini gosterdi, ilk yarida ikiye bir yakalandigi pozisyonda pozisyon bilgisinin ne duzeyde oldugunu gosterdi, hucuma cikislarinda da neredeyse hatasiz oynadi.. Mac sonu roportajini izledim iki kelimeyi bir araya getirip konusabilen nadir yerli oyunculardan, Tolga'da bu konuda dikkatimi cekti, Besiktas hem futbolcu hem de karakter olarak iyi futbolcular secmis.

Lige uc puanla baslamak cok onemliydi, bugun gazetelerde Fernandes'in Benfica'ya gidecegi yaziliyor, bu haberlerin olasi bir yenilgiden sonra ne bicimde yapilcagini dusunun.. Yuksek ihtimal onumuzdeki Tromso macindan da galip olarak ayrilacagiz, takimin galibiyete alismasi cok onemli, daha bu takima Ismail, Holosko, Sezer, Enenramo katilacak, genis bir kadro, iyi bir teknik ekip, akilli bir futbol direktoru neden olmasin dedirtiyor.. son olarak Bilic'in mac sonrasi tek tek Trabzonlu futbolculari tebrik etmesi mest etti desem yeridir.

Hiç yorum yok: